A padlóról próbálnak feltápászkodni a svájciak

swatch lesiklás csúszós veszélyes
Vágólapra másolva!
Megnyugvás látható a svájci börzén a múlt hét végi hatalmas pofon után. A zürichi tőzsdeindex 3 százalék feletti megpattanást mutat.
Vágólapra másolva!
  • Próbálják összeszedni magukat a svájci tőzsdén forgó vállalatok részvényei. Ma 3 százalék feletti megpattanást mutatnak azok után, hogy múlthét csütörtök-pénteken több mint 14 százalékot zuhant az árfolyam.
  • Mint ismert a svájci jegybank eltörölte a 2011 óta fenntartott 1,20-as sávot az euró-frank árfolyam esetében. Erről itt írtunk mi.
  • A hatalmas pánikot és óriási zakót okozó heves piaci mozgásokat követően gyakorlatilag törvényszerű egy felpattanást, amit most láthatunk. Gyakran az első reakció túlzott,a miből a pánik elmúltával kicsit feljebb jön az árfolyam.
A zürichi tőzsdeindex értéke (pontban) Forrás: Investor.hu, AmiBroker

  • Persze azt, hogy egy cégre milyen hatással van egy ilyen szituáció, azt majd csak a következő negyedévek pénzügyi teljesítményéből szűrhetjük majd le.
  • Mindenesetre a svájci nagy cégek árfolyama azért szakadt be, mert azok export kitettsége meglehetősen nagy, és a brutális mértékű frankerősödés nagyok káros lehet számukra, hiszen kevésbé versenyképes a hirtelen nagyot dráguló termék vagy szolgáltatás.
  • A legnagyobb zuhanást a két nagy óragyártó, a Swatch és a Richemont szenvedte el, mert ők a legnagyobb áldozatai az erősödő franknak. Egyes iparági elemzők abszolút katasztrófaként értelmezték a jegybanki döntést, hiszen a gyártók jelentős költségekkel rendelkeznek, így a nyereséghányadokra komoly negatív hatással lesz az erős frank.
  • Az IWC, vagy a Vacheron Constantin órákról is ismert Richemont működési költségeinek 30 százaléka svájci frankban merül fel, de még tőle is jobban szenvedhet a Swatch, akinek 85 százalékos a kitettsége ugyanezen a szinten.
  • Ráadásul árbevételüknek kb. harmada az eurózónából érkezik, így vagy árat emelnek, vagy nyereséghányadukat csökkentik.
  • Ma a Swatch és a Richemont árfolyama is nagyjából 3 százalékkal emelkedik, de ez még mindig csak egy halvány korrekciója a múlt héten elszenvedett több mint 20 százalékos értékvesztésnek.
A Richemont árfolyama (Zürich) Forrás: Investor.hu, AmiBroker

A Swatch árfolyama (Zürich) Forrás: Investor.hu, AmiBroker