A vállalkozók nem érzik, hogy bármi is jobban teljesítene

Vágólapra másolva!
A tavalyi szerény növekedés után ismét romlott a kkv-k hangulata, 5 pontos csökkenés után a K&H kkv bizalmi index -15 ponton áll - derül ki a pénzintézet mai közleményéből.
Vágólapra másolva!

A bizalom romlása minden ágazatban és méretkategóriában megfigyelhető, de a legnagyobb visszaesés a kereskedelmi cégekre és a középvállalkozásokra jellemző. Ezzel kapcsolatban érdekes összefüggés, hogy éppen ma jelent meg az újabb adat arról, hogy a kiskereskedelem volumene tizenhét hónapja folyamatosan bővül.

Gazdaságpolitika, közterhek, pályázatok

Az index jelentős romlásának oka szakértők szerint, hogy meghatározó mértékben romlottak a gazdaságpolitikára,a közterhek változására valamint az uniós pályázati források elérhetőségére vonatkozó várakozások.

Több területen kéne egyszerre javítani

Javulás akkor lesz várható, ha a pénzügyek, a gazdaságpolitika, a közterhek, az eu-s pályázatok elérése, a versenyhelyzet és a monetáris politika megítélése egyidejűleg javulni tud majd - emelik ki a K&H elemzői. Elvileg a piaci környezet javulása is felfelé húzhatja az indexet, ehhez azonban igazán radikális változásokra lenne szükség.