A szállítmányok majdnem fele elbukna egy éles ellenőrzésen

Vágólapra másolva!
A kamerák adatai alapján kiválasztott és ellenőrzött 1400 szállítmányból mintegy 800 rendelkezett előre bejelentett EKÁER számmal - közölte a NAV, a most zárult háromnapos ellenőrzési akció után.
Vágólapra másolva!

A NAV egységei az elmúlt három napban közutakon és a telephelyeken egyaránt folyamatosan ellenőriztek.

A március végéig tartó próbaüzem alatt az EKÁER-szám hiánya miatt nem indítanak eljárást, azonban ha a vizsgálat során egyéb szabálytalanságokat is feltárnak, ott természetesen a megfelelő hatósághoz továbbítják az ügyet.

Visszaélés gyanúja

A mostani ellenőrzések során is több esetben azonosítottak olyan gazdálkodókat, akiknél megalapozott gyanú merült fel a közösségi importtal és exporttal összefüggő visszaélésre.

Több esetben előfordult, hogy a szállítmány bejelentésben szereplő és tényleges súlya eltért egymástól. A kockázatos élelmiszerszállítmányok esetében 143 esetben mulasztották el a bejelentést, két esetben pedig a NÉBIH is eljárást indított.

Az ellenőrzött személyek társadalombiztosítási bejelentési kötelezettségét is vizsgálták a NAV munkatársai, így bebizonyosodott, hogy a munkáltatók több esetben elmulasztották bejelenteni alkalmazottaikat.

Jelöletlen krumpli és szökős narancs

Az akció kiemelkedő eredménye a 75 tonnás lengyel származású jelöletlen burgonyaszállítmány lefoglalása volt, amelyet őstermelőknek értékesítettek volna tovább. Előfordult narancsszállítmány, amely a belépéstől a következő mérlegelési pontig „elhagyta” szállítmánya jelentős részét, és több tűzifaszállítmány is a NAV látókörébe került.

Társasházból Szlovákiába

Ezen túl volt olyan édességszállítmány, amelyet eredetileg egy társasház első emeleti lakásába szállítottak voltak, majd az ellenőrzést követően telefonon értesítették az EKÁER csoportot, hogy az áru mégis inkább Szlovákiába tart, ahova ki is lépett. Az akció alatt folyamatos volt az érintettek tartozásvizsgálata, melynek során több milliárdos kintlévőséget tovább vizsgál a NAV.