100 milliárdot költöttek a frank védelmére

CHF, svájci frank,
Vágólapra másolva!
A svájci központi bank 100 milliárd frankot költött január első felében arra, hogy fenntartsa a franknak az euróval szembeni 1,20-as árfolyamküszöbét.
Vágólapra másolva!

Fritz Zurbrügg, a svájci jegybank (SNB) igazgatótanácsának tagja a Bild című német lapnak azt mondta, hogy az árfolyamküszöb eltörlése előtti napokban a jegybanknak mindennap egyre többet kellett költenie a küszöbszint fenntartására. Naponta komoly milliárdok folytak el, egyre inkább az értelmetlenség érzetét keltve, tette hozzá.

A január 15-én bejelentett árfolyamküszöb-eltörlés után a frank 20 százalékkal erősödött az euróhoz és 15 százalékkal a dollárhoz képest. A küszöbszint eltörlése előtti hetekben gyengülni kezdett az euró, ugyanakkor érezhetően megnőtt a frank mint menekülővaluta iránti kereslet.

Elengedték a frankot

Fritz Zurbrügg elmondta: a kialakuló helyzetben az SNB több forgatókönyvet készített, szó volt például arról, hogy a frank felső árfolyamát egy dollárból és euróból álló kosárhoz kötik. Végül az a döntés született, hogy a legjobb „elengedni” a frankot.

Sokba került a svájciaknak az erősödő frank Forrás: MTI/EPA/Steffen Schmidt

Azzal kapcsolatban, hogy sokan bírálták a jegybanki döntést, azt mondta: mindenki tudhatta, hogy a három éve hozott döntés nem örökre szól. Azt meg senki sem várhatta el, hogy a visszavonását előre elkezdik kommunikálni. Minden ezzel kapcsolatos célozgatás csak erősítette volna a spekulációt, tette hozzá.

A forintot is magával rántotta

Miután a svájci jegybank elengedte a frank árfolyamát, a forint árfolyama nagyot zuhant, és történelmi mélypontra esett a frankkal és az euróval szemben is. Az autóhiteleseknek fájhat leginkább a svájci frank erősödése, a lakáshitellel rendelkezők túlnyomó többségét nem érinti az árfolyamváltozás, hiszen ők már rögzített árfolyamon törlesztenek, emelték ki korábban devizapiaci elemzők.

A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint a svájci jegybank lépése megerősítette a kormány devizaadósságokat csökkentő törekvéseit.