Vágólapra másolva!
Nagyot menetelt idén a sanghaji tőzsdeindex, ráadásul csaknem teljes pluszát a második félévben hozta össze. Ezzel világelső lett volna, de volt egy index, ami még őt is túlszárnyalta.
Vágólapra másolva!
  • A még nyitva lévő ázsiai piacokon jó hangulat uralkodik, a főbb parkettek közül csak a sanghaji és a hongkongi üzemel. Előbbi 0,4 százalékos pluszban van, míg a Shanghai Composite közel 2 százalékkal emelkedik, ezzel pedig ismét a 3200 pontos szint fölé került. Idei teljesítménye pedig lenyűgöző 52 százalékos pluszt mutat, amivel majdnem világelső lett, egyedül az argentin tőzsdeindex tud nagyobb pluszt felmutatni.
  • Kedden visszafogott volt a forgalom a Wall Streeten is, a főbb részvényindexek pedig 0,3-0,6 százalékos mínusszal zártak. A Dow Jones visszatért a 18 ezer pontos szintje alá, az S&P500 pedig 2080 pontnál fejezte be a napot. A szektorok közül a közművek teljesítettek messze a leggyengébben (-2,1%), míg a többiek 0,1-0,7 százalékos mínuszt mutattak.
  • Az arany árfolyama tegnap délután az 1185 dollár körüli szintekről nagyobbat ugrott, míg ma reggel 1200 dollár környékén időzik. Ezzel pedig nagyjából ott fejezheti be az évet ahol elkezdte. Az olaj nem mutat nagy elmozdulást tegnaphoz képest, a Brent 57, a WTI pedig 53,5 dollárnál ingadozik, így az idei esztendőt több mint 40 százalékos mínusszal fejezheti be.
  • Az EURUSD árfolyama 1,2149 körül ingadozik ma reggel. Az évet még az 1,35-ös szinteknél kezdte a devizapár, sőt júniusban még az 1,40-et is csaknem megérintette, ahonnan viszont jelentőset esett.
  • Ma az USA-ban a szokásos mederben folyik a kereskedés a Nasdaq-on és az NYSE-n is, és január 2-án, pénteken is rendes nap lesz.
  • Nagy mínuszok jöttek össze zárásra a főbb európai börzéken, általában egy százalék feletti eséseket láthattunk. Az olasz index 0,6 százalékos mínuszával a legjobb teljesítményt nyújtotta, míg a francia CAC40 1,7 százalékot esett, ami a legrosszabbnak számított kedden.
  • Ma kisebb plusszal indulhat a nap a még nyitva lévő tőzsdéken, Londonban és Párizsban is kisebb korrekció veheti majd kezdetét a rövidített kereskedésben.
  • Itthon tegnap délután végül emelkedésnek indult a BUX, amely így 0,7 százalékos pluszban zárta az év utolsó kereskedési napját. Igaz, mindez csupán 2,1 milliárd forintos forgalom mellett valósult meg, miközben a 2014-es napi átlagforgalom 7,8 milliárd forint volt.
  • A blue-chipek egyaránt a pozitív tartományban zártak, legjobban a Magyar Telekom teljesített (+0,9%), de az OTP (+0,8%), a Mol (+0,6%) és a Richter (+0,7%) teljesítménye sem maradt el a telekompapírétól.
  • Az egész évet tekintve is a Magyar Telekom teljesített a legjobban, közel 8 százalékos emelkedést bemutatva. Ezzel a nagyobb papírok közül egyedüliként tudott növekedést bemutatni, ugyanis az OTP 7 százalékos mínusza mellett a Mol és a Richter árfolyama is 20-20 százalékot esett.
  • Így összességében a BUX-nak sem volt túl impozáns éve, 10 százalékos csökkenéssel zárta az évet. Ugyanakkor a régió többi indexe sem tündökölt, a cseh PX és a lengyel WIG20 4 százalék körüli mínuszt hozott össze, míg az osztrák ATX 15 százalékot esett. Utóbbiban nagy szerepe volt az olyan nagyágyúknak, mint az Erste (-24%), a Raiffeisen (-49%), vagy az OMV (-37%) mélyrepülésének is.
  • A forint 315 közelében zárhatja az évet az euró ellenében, nagyjából ott ahol az elmúlt másfél napot töltötte az árfolyam.
  • Idén már nem nyitnak ki a régiós tőzsdék, legközelebb pénteken lesz kereskedés. Igaz, ez alól kivételt képez a BÉT, amely csak hétfőn nyitja meg kapuit. Nyugat-Európában azonban néhány tőzsde így is nyitva lesz rövidített kereskedés mellett, sőt, a befektetni vágyóknak az amerikai piacokat sem kell mellőzniük az év utolsó napján.