Ezek a légitársaságok okozhatnak még meglepetéseket

repülőgép
Vágólapra másolva!
Nem kell rosszra gondolni, itt most két amerikai társaságról van szó, amelyek részvényárfolyama elég jól néz ki. Ha kedvező marad a piaci környezet jövő év elején, akkor pedig folytathatják tovább a szárnyalást, megörvendeztetve a befektetőket.
Vágólapra másolva!

SPIRIT AIRLINES: Megvolt a korrekció
(Nasdaq)

Október közepétől a légitársaságokról szóltak a hírek, miután a folyamatosan zuhanó olajár általánosságban jót tesz a profittermelő képességeiknek. A Spirit Airlines árfolyama is hatalmas menetelést mutatott be, amit december elején egy erőteljes lefelé körrel korrigált.

Ezt követően azonban a 200 napos mozgóátlag közeléből sikerült visszapattannia, és az elmúlt napokban szépen átverekedte magát az 50 napos mozgóátlagon is. Ráadásul úgy tűnik, sikerült átvinnie a 74 dollár közelében lévő kisebb ellenállását is.

A Spirit Airlines árfolyama (Nasdaq) Forrás: Investor.hu

Jelenleg még azzal küzd, hogy visszatérjen a 2013 tavasza óta formálódó emelkedő csatornába. Ha ez sikerülne, akkor tovább folytatódhatna a hegymenet, amit az MACD készülődő vételi jelzése is támogathatna.

Ha mégsem úgy alakulna a dolog, ahogyan sejtjük, akkor ismét a 200 napos mozgóátlag környéke nyújthatna menedéket a Spirit részvények árfolyamának. Ennek letörése azonban igen negatív jelzés lenne.

DELTA AIR LINES: Rakéták begyújtva
(NYSE)

Impozáns képet fest a Delta Air Lines grafikonja is. Itt is volt egy kisebb korrekció, addig az emelkedő trendvonalig, ami fölé még az őszi nagy szárnyalás segítségével kapaszkodott vissza a részvény.

Habár az MACD nem fest még szépen, az RSI még nincs a túlvett zóna közelében, így az indikátorok nem mutatnak egységes irányt. Egy kedvező piaci környezetben pedig az 50 dolláros határt is áttörhetné az árfolyam, ami után akár a 138,2 százalékos Fibonacci szintig (55 dollár körül) is szárnyalhatna, mielőtt érkezne esetleg egy visszateszt.

Ha mégis lefelé venné az irányt a részvény, akkor először az 50 napos mozgóátlag állhatná útját, vagy pedig a támaszként szolgáló, 42,45 dollárnál húzódó 100 százalékos Fibonacci-szint.

A Delta Air Lines árfolyama (NYSE) Forrás: Investor.hu

Az Investor Trader rendszereiben mindkét légitársaság részvényét könnyedén meg is vásárolhatják ügyfeleink.

A Fibonacci-számok a tőzsdén

Leonardo Pisano Bigollo, vagy ismertebb nevén Leonardo Fibonacci a 12. és 13. század fordulóján élt kiváló olasz matematikus volt, akinek a nevét a róla elnevezett számsorozatról ismerheti a világ (sokan a legjelentősebb középkori matematikusnak tartják). A Fibonacci-sorozat képzése nagyon egyszerű: az első két tag 0 és 1, innentől kezdve pedig mindegyik tag a megelőző két szám összege (0,1,1,2,3,5,8,13,21,34,...)
Fibonacci a sorozatot a közkeletű anekdota szerint egy házinyúl szaporulat növekedéséből kiindulva figyelte meg, de az igazi érdekessége, hogy a természetben szinte mindenhol feldedezhetjük a sorozatban bújkáló sajátos arányosságot, kezdve a faágak elhelyezkedésétől a csigaházak arányain át akár a tobozok leveleinek pozíciójáig. A Fibonacci-sorozat egymást követő tagjainak aránya 1,618-hoz közelít, ami ráadásul nem más, mint a már ókorban is ismert harmonikus arány, az aranymetszés.
A technikai elemzésben sokféleképpen szokták alkalmazni a Fibonacci-számok összefüggéseit, de a leggyakoribb szerepe talán az "ideális" korrekciós szintek meghatározásában van. Eszerint a módszer szerint egy markáns mélypont és csúcspont szintjét összekötve az elmozdulás 23,6, 38,1 és 61,8 százalékánál találhatók a Fibonacci-féle korrekciós szintek (az aranymetszésből is kiszámíthatók ezek a szintek). A korrekciós szintek sokszor szolgálnak támaszként vagy ellenállásként, jelentős részben éppen azért is, mert kellően sok befektető figyeli meg elemzéseiben ezeket a nevezetes szinteket, így önbeteljesítő jóslatként is működhetnek.
Mik azok a mozgóátlagok?
A mozgóátlagok a technikai elemzés eszköztárának kedvelt elemei. Három fajtáját különböztetjük meg, köztük az egyszerű, az exponenciális és a súlyozott mozgóátlagot. Az egyszerű mozgóátlag számítása a legkönnyebb, hiszen ebben az esetben a rendelkezésre álló kereskedési adatok közül mindig a legutolsókat átlagoljuk. Ennél fogva a mozgóátlag a piaci folyamatokat lesimítva fogja követni, melynek előnye, hogy az éles kiugrásoktól megtisztítja a grafikont, viszont adott esetben a piaci fordulókra csak időben csak késve reagál.
Az egyszerű mozgóátlagok két legelterjedtebb típusa az ötven és kétszáz napos mozgóátlag. Az ötven napos a legutolsó ötven nap, a kétszáz napos pedig a legutolsó 200 nap árfolyamadatainak átlagát mutatja. Ahogy haladunk előre az időben, úgy természetesen a mozgóátlag értéke is folyamatosan változik.
A technikai elemzésben a mozgóátlagok akkor adnak vételi jelzést, ha a rövidebb távú alulról metszi a hosszabb távú mozgóátlagot. Eladási jelzés pedig ebből kiindulva akkor érkezik, ha a rövidebb mozgóátlag felülről metszi a hosszabbat. A szakirodalomban azt a formációt, amikor az ötven napos mozgóátlag alulról metszi a kétszáz naposat, Golden Cross-nak (aranykeresztnek), amikor az ötven napos mozgóátlag felülről metszi a kétszáz naposat Death Cross-nak (halálkeresztnek) nevezzük.