Brit szoftverrel küzdene a kormány az adócsalók ellen

Vágólapra másolva!
Szlovákiában egy hónap alatt behozta az árát.
Vágólapra másolva!

Magyarország, Csehország és Lengyelország is tárgyalnak a brit BAE Systems konszernnel a NetReveal nevű szoftver megvásárlásáról, amivel a szlovákok már komoly sikereket értek el az áfacsalások leleplezésében, írja a Financial Times online kiadása.

Egy hónap alatt megtérült

Szlovákiában 2014 márciusában kezdték el használni a NetRevealt, a szoftver egy hónap alatt behozta az árát. Az azóta eltelt hat hónapban Szlovákia 500 millió euróval növelte az adóbevételeit a programnak köszönhetően. A szlovákok úgy becsülik, évente 3 milliárd euró áfát csalnak el náluk, ez több, mint amennyit az oktatásra költenek.

Szervezett áfacsalás

A NetReveal összegyűjti a fizetési és az import-export adatokat, kiegészítve a cégek tulajdonosi hátterével, így a hatóságok sokkal könnyebben felismerik a szervezett adócsaló-hálózatokat. A nagymértékű áfacsalásokat ugyanis jellemzően bűnszervezetben követik el, a szoftver pedig épp ezek leleplezését könnyíti meg.

Már harminc országban

A szoftvert már harminc országban használják, és George Robbins, a NetReveal igazgatója arra számít, hogy a következő másfél-két évben ez a szám meg fog duplázódni.