Az oroszoknak már nem futja Dubajra

Dubaj kilátás a Four points by Sheraton hotel tetejéről
Vágólapra másolva!
Visszaesett a reptér forgalma.
Vágólapra másolva!

Lassult a dubaji repülőtér forgalmának növekedési üteme az oroszországi gazdasági nehézségek miatt, közölte a reptér üzemeltetője, a Dubai Airports. Dubaj népszerű turisztikai célpont az oroszok körében és kényelmes lehetőséget nyújt megtakarításaik elhelyezésére is. Az Oroszország ellen életbe léptetett nyugati szankciók és a rubel árfolyamának gyengülése miatt azonban az elmúlt hónapokban jelentősen megcsappant az orosz utazók száma.

Csökkent a forgalom

Novemberben a Dubai Airports adatai szerint a reptér forgalma Oroszország és a szovjet utódállamok viszonylatában 18,2 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest. A reptér forgalmának növekedési üteme ezért novemberben 4,3 százalékra csökkent az októberi 5,7 százalékról. Novemberben 5,57 millió utas fordult meg a dubaji repülőtéren. Az évből eltelt tizenegy hónapban 63,98 millió utast kezelt a reptér, 5,9 százalékkal többet, mint 2013 azonos időszakában. A növekedést az idén egy 80 napos pálya-karbantartási program is lassította.

Az oroszoknak már nem futja Dubajra Forrás: Polesz Ábel

A teherforgalmat áttelepítik

A reptér teheráru forgalma 8 százalékkal 205 ezer tonnára csökkent novemberben, 11 hónap alatt pedig 2,7 százalékkal 2,16 millió tonnára. Ennek oka, hogy a teherforgalmat fokozatosan Dubaj másik nemzetközi repülőterére, az Al Maktoum Internationalra telepítik át.