A Nagykörúton belül elkapkodják a lakásokat

Vágólapra másolva!
Budapest belvárosában már a drágább lakásokra is nagy a kereslet, emelkednek az árak. Sokan befektetésnek vesznek ingatlant, most nagyon megéri lakásba fektetni, mert alacsonyak a banki hozamok.
Vágólapra másolva!

Budán és Pesten is egyre nő a kereslet a magasabb árfekvésű, nagyobb alapterületű prémiumlakások iránt, miközben továbbra is a 40-70 négyzetméter közötti, 20 millió forint alatti ingatlanok forognak a legjobban a fővárosban, derül ki az OTP Ingatlanpont országos ingatlanközvetítő hálózat budapesti körképéből.

A legnagyobb pezsgés

A pesti oldalon a belvárosi kerületekben tapasztalható a legnagyobb pezsgés, a körúton belül szinte minden ingatlan gyorsan gazdára lel. A körúton kívül különösen a jó tömegközlekedési kapcsolatokkal rendelkező csomópontok közelében tapasztalnak jelentős érdeklődést. A növekvő kereslet már az árakban is érezteti a hatását, az OTP Ingatlanpont által Pesten eladott lakások átlagos négyzetméterára jelentősen nőtt az idei második félévben az első hat hónap adataihoz képest.

Jól megy a prémium

„Budán a legnagyobb kereslet továbbra is a 2-3 szobás, 40-70 négyzetméter közötti alapterületű lakásokra van, de jelentős növekedés tapasztalható mind a nagyobb alapterületű (100-150 négyzetméteres), mind a magasabb árkategóriájú prémiumlakások és házak iránt” – mondja Szabó Márta, az OTP Ingatlanpont budai régióvezetője.

Befektetési cél

Érdekesség, hogy a Duna mindkét oldalán jelentősen nőtt a befektetési célú vásárlók száma. „Az ilyen megfontolásból vásárlók aránya jelenleg eléri a 25-30 százalékot a forgalmunkon belül. Ez az emelkedés az öngondoskodási hajlam erősödésének is köszönhető, valamint legfőképpen annak, hogy az ingatlankiadással a jelenlegi kamatszintnél jóval magasabb hozamot lehet elérni” – állítja Szabó Márta.

Az OTP Jelzálogbank és az OTP Ingatlanpont korábbi számításai szerint lakásvásárlással és -kiadással az amortizáció levonása után is évi 4-6 százalékos adózott hozam is elérhető, nem számolva az ingatlan elkövetkező években valószínűsíthető értéknövekedésével.