Több lakáshitelünk van, mint négy éve

Vágólapra másolva!
A lakások több mint 20 százalékát hitelből vették idén, évek óta nem volt ilyen népszerű a lakáshitel – közölte az Otthon Centrum Hitel Center.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt években 10-15 százalék között mozgott a hitelből finanszírozott lakásvásárlások aránya, az idei év végére viszont ez az arány már a 25 százalékot is megközelítette az OCHC adatai szerint. Idén összességében körülbelül a lakások 20 százalékát vették meg hitelből, a hitelek összege átlagosan 7,5 millió forint volt, egymillióval több, mint az elmúlt években.

Hatnak a szabályozások

Az OCHC szerint a növekedés oka nem a tőkehiány, hanem a vásárlók számára kedvezőbb banki hitelfelvételek, valamint a bankokkal szembeni bizalom helyreállása. Hasonló hatással lehetett a 2015-ben életbelépő MNB adósságfék-szabályozás bevezetése is, amely korlátozza a kockázatos hitelek kivetését.

60 százalékos növekedés

A hitelintézet szerint egyre többen vásárolnak lakást befektetési céllal is: „Egyre inkább jellemző, hogy nemcsak 10 millió forint alatti kisebb összegeket, hanem 20-30 millió forintos hiteleket is szívesen vesznek fel ügyfelek, akár ingatlan-befektetési célra is” – közölték.

Összegét tekintve a hitelintézetek közel 60 százalékkal több lakáshitelt adhatnak idén, mint tavaly, mintegy 240 milliárd forintot. Az OCHC jövőre ennél kisebb bővülésre számít, szerintük 2015-ben 10-15 százalékkal bővülhet majd a hitelpiac.