Veszélybe került a görög euró

Drachma, Euro, Görögország
A woman walks past a placard of a political party bearing a picture of a drachma coin crushing the Euro coin and reading ' national sovereignty ' in Athens on November 6, 2012. Greek workers began a two-day mass walkout on November 6, public transport in Athens to a halt, in anger at a new government austerity bill introduced to secure international aid needed to prevent the debt-crippled nation from defaulting. AFP PHOTO / LOUISA GOULIAMAKI
Vágólapra másolva!
A görög parlament ma 11 órától tartotta az elnökválasztás harmadik és egyben utolsó fordulóját, már 180 szavazat is győzelmet jelentett volna, de csak 168 szavazatot sikerült összegyűjteniük a kormányerőknek. Így előrehozott választásokkal kezdheti Görögország 2015-öt, és a jelenlegi népszerűségi adatok szerint nagy eséllyel indul majd a szélsőbaloldali Sziriza. A párt ellenzi a görög mentőcsomagot, így hatalomra kerülésével Görögország kiléphet az eurózónából - erre az uniós valuta történetében még soha nem volt példa -, és újra bevezetheti a drachmát.
Vágólapra másolva!

Antonisz Szamarasz kormányfő még december elején hangsúlyozta egy felszólalásában, hogy káosz alakulhat ki, ha az elnökválasztás eredménytelenül zárul, és a görög törvények szerint előrehozott választást kell tartani. Vagyis az eurózóna legnagyobb mumusával fenyegetőzött, hogy az esetlegesen hatalomra kerülő baloldali, mentőcsomag-ellenes Sziriza párt kivezeti a közös fizetőeszközt.

Antonisz Szamarasz görög kormányfő figyelmeztette Európát, hogy a Sziriza párt hatalomra jutásával országa kiléphet az eurózónából Forrás: AFP/Louisa Gouliamaki

Az idő előtti elnökválasztás épp a kormányfő ötlete volt, miután az uniós pénzügyminiszterek megegyeztek a görög pénzügyi mentőcsomag két hónapos meghosszabbításáról. Annak ellenére javasolta a decemberi választást, hogy már akkor látszott, nem lesz egyszerű megszerezni a szükséges szavazatokat.

Előrehozott választás jöhet

Most az ígéretek szerint előrehozott választások jöhetnek, mert a Reuters jelentése szerint csak 168 szavazatot kapott az elnökjelölt a szükséges 180 helyett. Egy, szombaton megjelent közvélemény-kutatás pedig arról számolt be, hogy a Sziriza párt 28,3 százalékos támogatást szerezne egy most megtartott választáson, míg a kormánypárt csak 25 százalékot.

A görög törvények értelmében előrehozott választásokat kell tartani Forrás: AFP/Louisa Gouliamaki

A görög baloldal valóban nem támogatja a görög mentőcsomagot, de leginkább az nem látszik világosan, hogyan akarja összeegyeztetni ígéreteit az eurózónatagsággal. A párt választási programjában szerepel a minimálbér válság előtti szintre való visszaemelése, a munkanélküliség csökkentése és a rászoruló családoknak ingyen áramot és ételt biztosítanának. Ez utóbbi is nagy költséggel járna az országnak, ahol minden negyedik ember munkanélküli.

Nincs még példa a kilépésre

Bár az eurózónából még egy állam se lépett ki, már többször hangsúlyozták uniós vezetők, hogy meg kell teremteni ennek a lehetőségét. Nouriel Roubini közgazdász szerint például a drachmára való visszatérés Görögország egyetlen esélye, hogy gyorsan visszanyerje versenyképességét, és kilábaljon a válságból. Az unió által elvárt strukturális reformok bár hosszú távon az ország érdekeit szolgálják, mégis túl nagy társadalmi áldozatokat követelhetnek. Európában is többen gondolják úgy, hogy a kilépés akár fájdalommentes is lehet az euró számára, azért lehetnek negatív gazdasági hatásai.