Tíz lehetséges piaci meglepetés 2015-re

készpénz
Budapest, 2013. november 27. Fotómontázs a gazdasági, pénzügyi események, hírek illusztrálására. MTVA/Bizományosi: Faludi Imre *************************** Kedves Felhasználó! Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.
Vágólapra másolva!
A K&H alapkezelője szerint ugyanannyi az esélye annak, hogy Magyarország újra a befektetésre ajánlott kategóriába kerül a hitelminősítőknél, mint annak, hogy a magyar labdarúgó-válogatott lemarad a franciaországi Eb-ről.
Vágólapra másolva!

A befektetők mindig azt figyelik, mire lehet leginkább számítani, a gazdaság és a tőkepiacok azonban soha nem egy előre megírt forgatókönyv alapján működnek, írja közleményében a bank. A K&H alapkezelője olyan lehetséges eseményeket gyűjtött össze, amelyek bekövetkezésére ugyan csekély esély van, de hatásuk igen jelentős lehet.

Milyen meglepetés vár ránk 2015-ben? Forrás: MTI/Faludi Imre

A bank szerint érdemes ezeken is rajta tartani a szemünket a jövő évben, a megtakarításoknál pedig úgy látják, portfólióépítéssel célszerű csökkenteni a kockázatokat.

9+1 lehetséges meglepetés 2015-ben:

1. Az MNB 1 százalékra vágja az alapkamatot.

A többletes folyó fizetési mérleg miatt a forintkereslet stabil lesz, ami miatt a hazai fizetőeszköz jelentősen erősödik. Ennek megállítására az MNB jelentős kamatcsökkentésről dönthet.

2. A 10 éves kötvényhozam 3 százalék alá kerül.

2015-ben is folytatódik a hozamvadászat, a hazai papírok pedig még mindig vonzók a fejlett kötvényhozamokhoz képest, ezért a befektetők továbbra is előszeretettel vásárolnak magyar államkötvényeket, ami egészen 3 százalékig letolhatja a most 3,6-3,7 százalék körül mozgó hosszú távú kötvényhozamokat.

3. Magyarország visszakerül a befektetésre ajánlott kategóriába.

Az évek óta 3 százalék alatt tartott költségvetési hiány és a stabil államadósság-pálya mellett az ország adósságprofilja javul, ezért a hitelminősítők felminősítik Magyarországot, és a jelenlegi, befektetésre nem ajánlott kategóriából visszakerülünk a befektetésre ajánlottak közé.

4. A Richter Gedeon Nyrt.-re felvásárlási ajánlat érkezik.

2014-ben a legnagyobb felvásárlási tranzakciók a gyógyszeriparban történtek. A Richternél most folyamatban lévő originális készítmények miatt a cég jó célpont lehet az iparági befektetők számára a felvásárlásra, miközben az orosz–ukrán válság miatt jelenleg kifejezetten nyomott a cég részvényeinek árfolyama.

5. Az euró/dollár eléri a paritást.

Folytatódik az eddigi trend, a két jegybank ellentétes monetáris politikája. Míg a tengerentúlon kamatemelésre készülnek, és folyamatos a gazdasági növekedés, addig az öreg kontinensen felerősödnek a recessziós és deflációs félelmek, amelyek elkerülésére az Európai Központi Bank mennyiségi lazításba kezd. Ezek eredményeként oly mértékben megerősödik az amerikai dollár az euróval szemben, hogy a jelenlegi 1,23 körüli szintről eléri az 1,0-s szintet.

6. A Fed csak 2016-ban emel kamatot.

A mostani várakozások 2015-re teszik a kamatemelést, ugyanakkor a jegybank semmiképpen nem akarja kockáztatni a törékeny gazdasági növekedést, és nem akarja elrontani a kedvező befektetői klímát, ezért az amerikai jegybank tovább tolja a kamatemelést – akár a kommunikációval, akár egy újabb, eddig el nem ért gazdasági mutatóhoz kötve az emelést.

7. 100 dollárig visszaerősödik a Brent olaj hordónkénti ára.

Miután idén gyakorlatilag megfeleződött a kőolaj világpiaci ára, ilyen ár mellett már sok termelőnek nem éri meg a kitermelés, ezért csökken a kínálat és olajkészletek. Emellett az alacsonyabb ár miatt fokozódik a kereslet az ipar és a lakosság részéről is. Mindkét folyamat az olajár újbóli emelkedésére hat, amely így újra megközelítheti a 2014. év elején elért szintet.

8. A feltörekvő piacok felülteljesítik a fejlett részvénypiacokat.

A feltörekvő piacok gazdaságpolitikai kihívásokkal néznek szembe, ezért évek óta lemaradók a részvénypiaci raliban. A rali szélesedésével az eddigi lemaradókat újra felkaphatják a befektetők, így öt év után ismét fordulhat a trend, és a feltörekvő részvénypiacok növekedése túlteljesítheti a fejlettekét.

9. Összeomlik a japán gazdasági kísérlet.

A japán jegybank hiába pörgeti fel eszközvásárlási programját, nem sikerül növekedési pályára állítani a japán gazdaságot és felpörgetni az inflációt. Ezzel az ország GDP-arányos adóssága fenntarthatatlanná válik.

9+1. Magyarország nem jut ki a 2016-os foci Eb-re.

A felfokozott várakozások és a könnyített rendszer ellenére Dárdai Pállal sem sikerül kijutni a franciaországi Európa-bajnokságra.