Jövőre több kell Hollywoodtól

Star Wars: Az ébredő Erő
Vágólapra másolva!
Nagyot hajrázott Hollywood 2014 utolsó hétvégéjén, de ez is kevés lesz ahhoz, hogy ne keserű szájízzel búcsúztassák az évet a stúdiófőnökök. Az elmúlt hat év második leggyengébb produkcióját láthattuk az észak-amerikai mozikban idén, már ami a jegybevételeket illeti.
Vágólapra másolva!

Minden jó, ha jó a vége?

Ha a producereket kérdezzük, valószínűleg a válasz nem, hiszen hiába láthattuk az év legerősebb hétvégéjét a mostani karácsonyi héten, ezzel csak éppen vállalhatóra mentette az évet az amerikai moziipar. Az elmúlt hat esztendő közül ugyanis 2014 produkálta a második leggyengébbet, ha a jegybevételeket nézzük (az USA-ra és Kanadára fókuszálva).

Forrás: Investor.hu

Persze jó filmekből, vagy emlékezetes alakításokból nem volt hiány idén sem, ezekről nagyon jó összeállításokat olvashat az Origo Filmklub oldalán.

Na de vissza a számokhoz! A rossz bevételi adatok mellé ráadásul két évtizede nem látott alacsony jegyeladások párosultak. Utoljára 1995-ben adtak el nagyjából ennyire kevés jegyet Észak-Amerikában, vagyis az összbevételt lényegében csak az fűti, hogy az átlagos jegyárak igen nagyot emelkedtek.

Forrás: Investor.hu

Akadtak azért sikersztorik

Idén a Galaxis Őrzői eddig 332,7 millió dollárt, míg Az éhezők viadalának harmadik része 306,7 millió dollárt szedett össze a mozipénztáraknál. Csak összehasonlítás képpen, tavaly még a negyedik helyezett Gru 2 is 368 milliót hozott, de két évvel ezelőtt sem lehetett volna felkerülni még a dobogó harmadik fokára sem ezzel a 332 millió összeggel. (Igaz ez a két film még fut a mozikban, hasonlóan A hobbit utolsó epizódjához, de nem valószínű, hogy jelentősen átrendeznék a listát.)

Forrás: Investor.hu

Ennek oka, hogy elmaradoztak a nagyon nagy kasszasikerek. Igaz, hogy voltak meglepetésszerű jó teljesítmények, mint a Galaxis Őrzői, vagy az Amerika Kapitány második felvonása, de például Az éhezők viadalának újabb része már nincs olyan sikeres, mint az előző két rész. Ugyanez a helyzet a Transformers-szel is.

Gyorsan hozzá kell tenni azonban, hogy ez csak Észak-Amerikára igaz, hiszen az idei Transformers világszinten 1,087 milliárd dollárt hozott, nagyságrendileg ugyanannyit, mint az előző rész (1,123 milliárd dollár), és Az éhezők viadala: A kiválasztott is ott van most világszintű összbevételben, mint az első rész, igaz a második epizód sikerétől valószínűleg elmarad majd a végső teljesítménye.

Az persze már nem új keletű dolog, hogy az amerikai filmstúdiók egyre nagyobb részben támaszkodnak az Észak-Amerikán kívülről jövő bevételekre. Főként a nagy feltörekvő országok mozipiaca bővül rohamléptekben. Erről egy korábbi cikkünkben már írtunk, a szuperhős filmekre kihegyezve a sztorit.

Középfölde továbbra is népszerű

A hobbit befejező epizódján mindenesetre semmiképpen sem múlik, hogy gyenge év legyen, ugyanis Az öt sereg csatája szépen termel, az elmúlt hétvégén 41,4 millió dollárt söpört be az észak-amerikai kasszáknál, amivel összbevétele már 168,5 millió dollárra hízott, míg világszerte már átlépte az 500 millió dolláros szintet. Ezzel pedig valószínűleg hozza majd az előző két rész 1 milliárd dollár körüli eredményét.

Jelenet A hobbit - Az öt sereg csatája című filmből. Forrás: Fórum Hungary

A nagy stúdiók közül vélhetően a 21th Century Fox végez majd az élen, hiszen a december 25-ig tartó időszakban 1,74 milliárd dollár zsebelt be, a Disney 1,56 és a Warner Bros. 1,49 milliárdja előtt. A Fox mindezt úgy produkálta, hogy egyik filmje sem lett eget rengető kasszasiker, de az új X-Men, A majmok bolygója második része, vagy a Holtodiglan is szép eredményeket ért el, összesen pedig 8 idei filmje lépte át a bűvös 100 millió dolláros szintet. Legnagyobb versenytárainál pedig „csak” 4-5 filmnek sikerült ez.

2015 új rekordot hozhat

Jövőre azonban ismét rekordév lehet Hollywoodban. A Rentrak előrejelzése szerint 2015-ben az összesített Észak-Amerikai jegybevétel elérheti a 11 milliárd dollárt, ami új rekordnak számítana. Ha pedig ránézünk a tervezett bemutatók naptárára, akkor ez valóban sikerülhet, sőt.

Elég sok blockbuster fog ugyanis érkezni jövőre. Elsősorban a Disneytől várhatjuk a legjobb teljesítményt, ugyanis a társaság igazi kasszarobbantókat küld csatába. Májusban érkezik a minden idők harmadik legnagyobb bevételét produkáló Bosszúállók újabb epizódja, és ha csak megközelíti az első rész 1,5 milliárd dolláros világszintű eredményét, akkor is jól jár majd a Disney.

De lesz itt még új Hamupipőke és Dzsungel könyve is, valamint a Pixartól a The Good Dinosaur. De az igazán nagy durranásra decemberig kell várni, ekkor mutatják be ugyanis az új Star Wars-t, ami szintén sokat hozhat a Disney konyhájára.

Jelenet a Star Wars: Az ébredő Erő című filmből Forrás: Fórum Hungary

A Warner az év elején inkább új filmekkel próbál nézőket csalogatni, például az IMAX 3D-ben is megnézhető, a Jupiter felemelkedésével, vagy Ron Howard legújabb alkotásával, A tenger szívébennel. De a nyáron jön majd a Mad Max: Fury Road, a 2012-es meglepetéssiker, a Magic Mike újabb része, illetve az HBO-n korábban látható Törtetők-sorozat filmváltozata is.

A Universal főleg folytatásokra alapoz, lesz itt Halálos iramban 7, Jurassic World, vagy Ted 2 is, míg a Sony James Bonddal támad, ősszel jön ugyanis a Spectre. Jövő karácsonyra a Paramounttól megkapjuk a Mission Impossible 5-öt, míg a Lionsgate lezárja Az éhezők viadala-sagát. Az idén az élen záró 21th Century Fox viszont nem valószínű, hogy megismétli idei sikerét, ugyanis a Taken 3, az új Fantasztikus négyes, vagy az Alvin és a mókusok 4 kevésnek tűnik a versenytársak felülmúlásához. Mindenesetre, ha a filmipar egészét nézzük, újra felragyoghat majd Hollywood csillaga.