Csányi vágóhídjára várnak a húsüzemek

Vágólapra másolva!
Alapvetően megváltoztathatja a magyar húsipar szerkezetét a Csányi Sándor élelmiszeripari csoportjához fűződő a mohácsi vágóhíd.
Vágólapra másolva!

Már csak egy teljes üzleti évet kell "fél lábon állva" kibírniuk a kombinátszerűen működő húsipari vállalatoknak, amelyek közül többen arra számítanak, hogy a mohácsi nagy vágóhíd 2016-os beindulása után csak a készítménygyártásra koncentrálhatnak - írja a Világgazdaság.

Nem elég hatékony a darabolás

Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara alelnöke a lapnak elmondta: a Magyarországon vágással és készítménygyártással is foglalkozó üzemeknek talán az a legnagyobb problémájuk, hogy a vágás-darabolást nemzetközi mércével mérve nem végzik eléggé hatékonyan. Így eleve drágább alapanyagból kezdik meg a készítmények gyártását. Ezt a hátrányt a gyártási folyamat során próbálják ledolgozni, ami nem minden üzemnek, illetve nem minden készítmény esetében sikerül.

Kapóra jön a mohácsi vágóhíd

Éder Tamás megjegyezte: az Európai Unió nyugatabban fekvő országaiban a vágás erősen koncentrálódott. Néhány, ám nagyobb kapacitású, modern üzemben zajlik a vágás, és az így hatékonyan előállított alapanyagot megvásárolva, a jobb vágási feltételeket kihasználva már a kisebb készítménygyártó üzemek is versenyképesek lehetnek.

Az érintett cégeknek ezért kapóra jöhet a Mohácson épülő vágóhíd. Ennek egy műszakban évi egymillió darabos kapacitása európai mércével mérve nem kiugró ugyan, ám Magyarországon messze a legnagyobb üzem lesz.