Prostituáltak és dílerek miatt örülhetnek a britek

bordélyház-leleplezése, prostitúció
TO GO WITH AFP STORY by JOSIE COX - FILES - A picture taken on March 6, 2009 in a brothel in Offenbach, western Germany, shows a prostitute waiting for clients. Times are hard down at brothels in Germany, where the current financial crisis has triggered a sharp decline in clientele. AFP PHOTO DDP/MARTIN OESER GERMANY OUT
Vágólapra másolva!
Felfogásbeli különbségek miatt a franciák kiszorultak a világ öt legerősebb gazdasága közül. Helyüket a britek vették át – köszönhetően a dílerek és a prostituáltak „teljesítményének”.
Vágólapra másolva!

Ha mindössze 1 milliárd dollárral is, de a brit gazdaság megelőzte a franciát, s ezzel a világ ötödik legnagyobbja lett az Egyesült Államok, Kína, Japán és Németország után – derült ki az egyik legtekintélyesebb citybeli gazdasági-üzleti elemzőcég, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) év végi összesítéséből. A beszámolót korábban már az Origo is idézte, a Telegraph azonban a megtalálta a britek előrelépésének az okát.

London minimális fölénye egy módszertani alapvetésnek köszönhető: a brit statisztikák – követve a kialakuló európai trendeket – a prostitúciót és a drogkereskedelmet is beleszámolják a gazdaság összteljesítményébe, míg Franciaország erre nem hajlandó, Párizs ugyanis nem „önkéntes kereskedelmi tevékenységként” tekint e kettőre – a drogfogyasztást például függőségnek és nem a szabad akarat következményének tudják be.

A brit GDP itt is képződik Forrás: AFP/Martin Oeser

A CEBR becslése szerint a 2014-es brit GDP 2 828 milliárd dollárra rúg, szemben a franciák 2 827 milliárdjával, a 2013-as adatok pedig több mint 12,3 milliárd dollárra teszik a szigetországi illegális drogkereskedelem és a prostitúció nemzeti össztermékhez való hozzájárulását.