Esett a rubel, romlanak az orosz gazdasági kilátások

Vágólapra másolva!
Négyszázalékos GDP-csökkenést jelentett be 2015-re az orosz pénzügyminisztérium. Ennek hatására nagyot esett a rubel a dollárral szemben. Közben kiderült, gyengült az olaj- és gázkitermelés, és jelentősen lecsökkentek Oroszország arany- és devizatartalékai is.
Vágólapra másolva!

Zuhanni kezdett a rubel árfolyama a dollárhoz képest péntek délután, miután Anton Sziluanov orosz pénzügyminiszter bejelentette, hogy 2015-ben 4 százalékkal zsugorodhat a gazdaság az idei 0,7 százalékos növekedés után. Sziluanov három százalék feletti hiányt helyezett kilátásba, miután az orosz pénzügyminisztérium amely a 60 dolláros átlagos olajárat alapul véve újraszámolta a 2015-ös költségvetést. Úgy kalkuláltak, hogy 70 dolláros olajár mellett 2017-re nullszaldós lehet a büdzsé.

Sziluanov szerint "nagyon rossz" a költségvetési struktúra hatékonysága és ideje lenne " azt az új gazdasági realitásokhoz igazítani". A védelmi kiadások átalakítására szólította fel a kormányt.

Csökkenő gáz- és olajkitermelés

Ezzel párhuzamosan más, ugyancsak kevésbé biztató adatok is napvilágot láttak az orosz gazdaságról. Például, hogy az idei olajexportja 4,3 százalékkal, a gázkivitel pedig 6,7 százalékkal marad el a tavalyitól. Alekszandr Novak orosz energiaügyi miniszter szerint a jövő évi orosz olajtermelés 525 millió tonnára mérséklődik, miközben idén 526,6 millió tonnát termeltek.

Oroszország exportjának kétharmadát adja az olaj- és földgáz kivitele, így az olajárak csökkenése jelentős hatást gyakorol az ország költségvetésére, kereskedelmi mérlegére. A pénzügyminisztérium jövőre a dollár átlagárfolyamát 51 rubel körüli szinten várja.

Zuhan a rubel

Sziluanov bejelentésére a rubel árfolyama szinte azonnal zuhanni kezdett a dollárhoz képest. Reggel még december 1-e óta a legerősebb volt, ekkor 52,78 rubel ért egy dollárt. Délután kettőre már 54,6 rubelt kértek egy dollárért, ami több mint 4 százalék rubelgyengülés a csütörtöki záróértékhez képest. Pénteken 16 óra előtt pár perccel 53,7 dolláron jegyezték a rubelt.

A rubel az előző öt kereskedési nap során csaknem 15 százalékkal erősödött a dollárhoz képest a kormánynak arra a döntésére, hogy az exportáló cégeknek értékesíteniük kell a belföldi piacon devizabevételeik egy részét.

Vészesen csökkenő tartalékok

Oroszország arany- és devizatartaléka először esett 400 milliárd dollár alá 2009 közepe óta a múlt héten, amikor öt éve legnagyobb mértékben zuhant heti összevetésben. Ezt már az orosz jegybank közölte. A december 19-i héten az arany- és devizatartalék 398,9 milliárd dollár volt. A tartalékszint 15,7 milliárd dollárral volt kisebb az egy héttel korábbinál. A megelőző héten a tartalék jóval szerényebben, 1,6 milliárd dollárral apadt. Tavaly év végén az orosz arany- és devizatartalék 509,6 milliárd dollár volt. Az arany- és devizatartalék tavaly novemberben kezdett csökkenni, akkor 524,3 milliárd dollárt tett ki, azóta 125,4 milliárd dollárral apadt.