Varga: 2,9 százalék alatt lesz a hiány

varga mihály rendkívüli kormányszóvivői sajtótájékoztató 2014.12.04
Varga Mihály szerint veszélyes az alacsony tagdíjfizetési morál
Vágólapra másolva!
Jobban alakult az év, mint várták.
Vágólapra másolva!

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter december 23-án, kedden az idei várható költségvetési hiányról és az államadósság várható szintjéről tájékoztatta a frakciók gazdasági képviselőit a parlamentben. 2014-ben az éves uniós módszertan szerinti hiány a GDP 2,9 százalékánál is kedvezőbb lehet, mondta a miniszter. Az idei költségvetési folyamatok kedvezően alakultak, az egyenleget jelentősen befolyásolja a vártnál nagyobb gazdasági növekedés, a foglalkoztatás bővülése, valamint az online pénztárgépek bekötéséből származó többletbevétel.

Csökken a hiány

A nemzetgazdasági miniszter kifejtette: az idei évre tervezett adósságkezelés sikeres volt. Ezért az már biztos, hogy az alaptörvényben foglalt adósságcsökkentés teljesíthető lesz. Az európai uniós módszertan szerinti úgynevezett maastrichti rátát az államháztartási egyenlegen és a gazdasági növekedésen túl a forint árfolyamának mozgása is befolyásolja, mely az utóbbi napokban - főként az Oroszországgal kapcsolatos események hatására - igen hektikus volt, emlékeztetett Varga Mihály.

Meglesz a 3 százalék alatti hiány Fotó: Bielik István - Origo

Jövőre lassul a növekedés

A kormány az idei évre várt 3,2 százalékos növekedés, a csökkenő adósságráta és 2,9 százalékos hiány után 2015-re 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel, 2,4 százalékos európai uniós módszertan szerinti hiánnyal és a stabilitási törvény szerinti, 75,4 százalékos év végi GDP-arányos államadóssággal számol, mondta a nemzetgazdasági miniszter.