OPEC: Mindegy, mennyi az olaj ára

olajkitermelés indul a Yasuni Nemzeti Parkban, Ecuadorban, olajkút
(dpa) - Undated picture of an oil production site in the rain forest in the eastern part of the South American nation of Ecuador. The oil production contaminates and poisens the surrounding nature and wildlife.
Vágólapra másolva!
  
Vágólapra másolva!

A Kőolajexportáló Országok Szervezete akkor sem mérsékelné olajtermelését, ha a nyersolaj hordónkénti ára 20 dollárra csökkenne – mondta Al Naimi, Szaúd-Arábia olajipari minisztere.

Naimi a Middle East Economic Survey-nek adott interjújában azt mondta, hogy az OPEC országoknak semmilyen ár mellett nem lehet érdekük a kitermelés visszafogása, „bárhol legyenek is az árak”. Naimi elmondta, hogy erről sikerült meggyőznie az OPEC többi tagállamát is.

Mindegy

„Nem érdekes, hogy az olaj 20, 40,, 50 vagy 60 dollárba kerül” – mondta a miniszter. Naimi szerint az is előfordulhat, hogy a nyersolaj világpiaci ára soha nem éri el ismét a 100 dollárt.

Olajkút Ecuadorban Forrás: DPA/AFP/Erwin Patzelt

A Financial Times "drámai szakpolitikai fordulatnak" nevezi Ali Naimi kijelentéseit, amelyeknek a londoni gazdasági napilap szerint messze ható következményei lesznek a világ energiaiparára. A lap által idézett elemzői vélemények szerint Szaúd-Arábia a magasabb kitermelési költségű forrásoktól – mindenekelőtt az amerikai palaolajtól, vagy a mélytengeri brazil kitermeléstől – próbálja védeni saját piaci részesedését.

Tovább áshetnek az árak

A legutóbbi londoni befektetői felmérés szerint a piaci szereplők valóban látnak mozgásteret az olajárak további jelentős csökkenésére.