Leminősítik az orosz bankrendszert

Vágólapra másolva!
A Moody's két év recessziót vár.
Vágólapra másolva!

Tizenhat orosz pénzintézetet vett leminősítési felülvizsgálat alá, négynek a devizabetéti besorolásait le is minősítette december 23-án a Moody's Investors Service.

Romlik a környezet

Elsősorban azzal indokolták a lépést, hogy súlyos mértékben és gyors ütemben romlik az orosz bankrendszer működési környezete. Másodsorban drasztikusan beszűkült az orosz bankok hozzáférése az európai és az amerikai tőkepiacokhoz, és mindez növelheti az orosz bankrendszer refinanszírozási és likviditási kockázatait. Az intézkedés érinti mások mellett a Sberbankot, a Gazprombankot és a Banca Intesa oroszországi érdekeltségét.

Két év recesszió

A Moody's már kétévi folyamatos recessziót vár Oroszországban: a cég londoni elemzői 2015-re 5,5 százalékos, 2016-ra 3 százalékos orosz GDP-visszaesést jósolnak. Most már konszenzusos várakozás a londoni elemzői közösségben, hogy a rubelválság és az olajárak egyidejű zuhanása jövőre súlyos recessziót okoz az orosz gazdaságban. A Moody's azonban a nagy citybeli házak közül elsőként állított össze olyan előrejelzést, amely 2016-ra is az orosz hazai össztermék visszaesését valószínűsíti.