Kiterjesztenék az értékesítési tilalmat

élelmiszer áremelés, import élelmiszerek drágulása, illusztráció
Árak és bevásárlók egy budapesti élelmiszerüzletben, 2013. május 31-én.
Vágólapra másolva!
Az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága több módosítást javasolt az Áder János köztársasági elnök által visszaküldött törvényekhez. Ezek alapján a napi fogyasztási cikkek árusításának tilalma a kisebb árbevételű üzletekre is kiterjedhet.
Vágólapra másolva!

A bizottság azért tárgyalta a kereskedelmi törvény december 9-én elfogadott módosítását, mert azt Áder János köztársasági elnök megfontolásra visszaküldte a parlamentnek.

Kiterjesztenék a tilalmat

A testület két változtatást kezdeményezett. Egyrészt az eredetileg 50 milliárdos árbevételi határt leszállították 15 milliárd forintra, így az értékesítési szankció több üzletet érinthet majd: azokat, amelyek nettó árbevételének több mint fele napi fogyasztási cikk kiskereskedelmi értékesítéséből ered, két egymást követő üzleti évben elért nettó árbevétele pedig eléri a 15-15 milliárd forintot, de a mérleg szerinti eredménye mindkét esetben nulla vagy negatív.

Változás továbbá, hogy a korábban javasolt 2018 helyett már 2017. január 1-jétől alkalmazható lesz a tiltás a 2015-ös és a 2016-os üzleti év alapján.

A kisebb bevételű boltokat is bevonnák a körbe Fotó: Origo

Glattfelder Béla, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára a kormány nevében támogatásáról biztosította a megfelelés érdekében benyújtott módosításokat.

A hét legnagyobb élelmiszerlánc közül a legkisebb éves árbevétele az Aldinak volt (80,16 milliárd forint) 2013-ban, így ez a módosító javaslat csak az alkalmazás hatálya miatt lehet érdekes számukra.

Uniós jogot sért?

Az Együtt az illetékes bizottságban elfogadott változtatással együtt is uniós és magyar jogot sértőnek tartja az államfő által megfontolásra visszaküldött kereskedelmitörvény-módosítást, közölte a párt politikusa, Szelényi Zsuzsanna. Szerinte a nem nyereséges üzleteket szankcionáló törvény nem vonja azonos elbírálás alá a különböző áruházláncokat, a CBA, a Coop és a Reál jár jól a szabályozással, amelynek következtében emberek kerülhetnek az utcára, kevesebb bolt lesz és drágulás is elképzelhető.

Sanyargatják a láncokat

A különböző láncokat nem csak az értékesítési tilalom bevezetése érinti hátrányosan, hanem az élelmiszerlánc-felügyeleti díj drasztikus emelése, valamint a vasárnapi boltzár is. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerint a felügyeleti díjak emelése kiszoríthatja a magyar beszállítók termékeit az üzletekből. A külföldi áruházláncok kivéreztetéséről bővebben itt írtunk, míg a vasárnapi boltzárról itt olvashat részletesebben.