Nagyot ugrott az export Belgium irányába

EU zászló
Vágólapra másolva!
Az import nőtt, az export nem változott októberben, de az év első 10 hónapját nézve mindkét területen bővülés történt az egy évvel korábbi adatokhoz képest.
Vágólapra másolva!

Idén októberben 351 milliárd euró volt a külkereskedelmi többlet, derül ki a KSH közleményéből. A vizsgált hónapban az export nem változott, az import viszont 6,2 százalékkal bővült az egy évvel korábbi eredményhez képest.

Az idei többlet 345 millió euróval kevesebb, mint tavaly októberben. Ürmössy Gergely, az Erste vezető elemzője az MTI-nek elmondta: a visszaesés egyik oka, hogy emelkedik a háztartások által fogyasztott – feldolgozóipari, élelmiszeripari – termékcsoportok behozatala. Megjegyezte ugyanakkor, hogy várhatóan a magyar export is élénkülni fog, ha az ország legfőbb eurózónás kereskedelmi partnereinek sikerül a recesszió közeli állapotból kilábalniuk.

Európai Unió

A január-októberi időszakban a mérleg 5,3 milliárd eurót tett ki, ez 240 millióval kevesebb, mint 2013 azonos időszakában. Az év első 10 hónapjában az export 79 és az import 75 százalékát EU-tagállamokkal bonyolítottuk. Ebben a viszonylatban a kivitel volumene 8,6, a behozatalé pedig 13 százalékkal volt több, mint 2013 azonos időszakában. A többlet 6,7 milliárd euró volt, ami 1 347 milliós éves csökkenést jelent. Az export Belgium irányába mutatta a legerősebb növekedést (25,3 százalék).

A világ többi része

Az EU-n kívüli országokkal folytatott kereskedelemben a kivitel volumene 0,9 százalékkal növekedett, az importé 2,4 százalékkal esett vissza 2013. január-októberhez képest. A külkereskedelmi mérleg hiánya ebben a viszonylatban 1,3 milliárd euró volt, azaz 1 107 millió euróval kevesebb, mint egy évvel korábban. Az unión kívüli államok közül Ausztráliába áramló export bővült a legnagyobb mértékben (75 százalék).

Még mindig az EU országai a legfontsabb partnereink Forrás: Picture-Alliance/AFP/Winfried Rothermel

Milliárdos többlet a fizetési mérlegben

A folyó fizetési mérleg 1,064 milliárd euró többlettel zárt a III. negyedévben, az aktívum elmarad az egy évvel korábbi 1,232 milliárd eurótól, derül ki a Magyar Nemzeti Bank adataiból.

A külfölddel szembeni nettó finanszírozási képesség (a folyó fizetési mérleg és a tőkemérleg együttes egyenlege) kiigazítás nélküli értéke 2,408 milliárd euró (752 milliárd forint) volt, a szezonális hatások kiszűrésével pedig 2,167 milliárd euró, a negyedéves GDP 8,3 százaléka, közölte a jegybank.