A Gazprom is harcba száll a rubel védelmében

dollárjel eurójel kijelző rubelárfolyam orosz gazdaság rubel bedőlés
A dollár (felül) és az euró vételi és eladási rubelárfolyamai egy moszkvai pénzváltó fényreklámján 2014. december 16-án. Az orosz jegybank az éjjel 6,50 százalékponttal 17 százalékra eme
Moszkva, 2014. december 16. A dollár (felül) és az euró vételi és eladási rubelárfolyamai egy moszkvai pénzváltó fényreklámján 2014. december 16-án. Az orosz jegybank az éjjel 6,50 százalékponttal 17 százalékra emelte az alapkamatot, de ez sem tudta megállítani a rubel árfolyamának további esését. (MTI/AP/Alekszandr Zemljanyicsenko)
Vágólapra másolva!
A kormány parancsára.
Vágólapra másolva!

Az orosz kormány utasítást adott öt állami tulajdonban levő vállalatnak, hogy csökkentsék külföldi devizatartalékaikat, azaz adjanak el eurót és dollárt a piacon, hogy így segítsenek stabilizálni a rubel árfolyamát.

Egy kormányzati honlapra feltett tájékoztató szerint a következő cégek szerepelnek a listán:

  • A Gazprom gázipari nagyvállalat.
  • A Rosznyefty olajvállalat.
  • A gyémántbányászattal foglalkozó Alrosa.
  • A gyémántcsiszolással foglalkozó Kristall.
  • Az olajiparban működő Zarubezhnyeft.

Az érintett vállalatoknak 2015. március 1-jéig a 2014. október 1-jei szintre kell csökkenteniük devizatartalékaikat.

A rubelnek minden segítségre szüksége van Forrás: MTI/AP/Alekszandr Zemljanyicsenko

Gyengül a rubel

Az amerikai dollárt kedd délután 55,24 rubelért jegyezték, a dollár árfolyama 0,45 százalékkal erősödött napközben. Az euró árfolyama 67,42 rubel volt 2,5 százalékos erősödés után. Az orosz deviza gyengült az elmúlt hónapokban, szeptember elején a dollár árfolyama még a 37 rubeles, az euróé a 49 rubeles szint körül mozgott.