Vágólapra másolva!
Közel ötéves csúcsra erősödött a kínai Shanghai Composite index, miután a legtöbb ázsiai tőzsdén a vételi kedv dominált ma. Ezen túl Amerikában remek hetet tudhatnak maguk mögött a piacok, az S&P 500 az elmúlt két év második legerősebb öt kereskedési napján van túl.
Vágólapra másolva!

ÁZSIA: Veszik a részvényeket

Jó a hangulat ma az ázsiai tőzsdéken, ami részben az erősödő olajnak, részben a teljesítmények szempontjából hagyományosan erős év végi időszaknak köszönhető. Az egyik legjobb teljesítményt ismét a külön utakon járó kínai Shanghai Composite mutatja 1,3 százalékos erősödésével, amivel új, közel ötéves csúcsot ütött (bár zárásra 0,6 százalékos pluszba cúszott vissza). Az ausztrál index pedig 2 százalékot erősödött. A japán Nikkei viszont csak minimális pluszra volt képes.

Forrás: Investor.hu

USA: Erős volt a múlthét

A szerdai és csütörtöki nagy rali után kisebb pihenőt tartottak az amerikai részvényindexek, melyek 0,2-0,5 százalékos pluszban fejezték be a kereskedést pénteken. Ezzel együtt az S&P 500 az elmúlt két év második legerősebb hetét tudhatja maga mögött, ami alatt 3,4 százalékot tudott emelkedni. A vételi kedv részben a szokásos év végi piaci ralinak és a Fed szerdai kommentárjainak volt betudható.

Forrás: Investor.hu

Folytatja pénteken megkezdett korrekcióját az olaj. A WTI ma reggel 1,2 százalékos plusz után már 58 dollár környékéig, a Brent 1,3 százalékos emelkedés után pedig 62 dollár fölé tért vissza. Eközben vasárnap Szaúd-Arábia olajminisztere ismét megerősítette, hogy országa nem fogja visszafogni olajkitermelését, és nem fogja zavarni őket, ha ezt a többi OPEC tagállam megteszi. A miniszter szerint az olajár a közeljövőben újra emelkedni fog, mivel a világgazdaság javulásával együtt a kereslet is újra erősödhet.

A zuhanó olajárak következtében öt és féléves mélypontra esett vissza az átlagos benzinár az USA-ban. Így egy gallon benzin átlagosan 2,47 dollárba kerül.

Feladva közel egy hónapos ellenállását, mégis további autókat rendel vissza a Fiat-Chrysler (NYSE) USA-ban. Az autógyártó 2,9 millió autóját hívja vissza légzsákproblémák miatt. A cég részvényei közel 1 százalékos pluszban zártak pénteken.