Pattan az olajár

olaj
Vágólapra másolva!
Öt és féléves mélypontjáról pattan ma a WTI és a Brent árfolyama is, melyek nagy pluszt szedtek össze. Az olajárak korrigálását várják az OPEC vezetői is, akik számos érdekes véleménnyel álltak elő a hétvégi találkozók után. 
Vágólapra másolva!
  • Folytatja pénteken megkezdett korrekcióját az olaj. A WTI ma délelőtt 2,2 százalékos pluszban is megfordult, ami után már 58 dollár fölött mozgott az árfolyama. A Brent pedig 2 százalékos emelkedés után 62,6 dollár fölé tért vissza. Ezzel mindkét olajár a múlt héten látott öt és féléves mélypontjáról igyekszik távolodni.
Forrás: Investor.hu

  • Az olaj annak ellenére tud korrigálni, hogy vasárnap Szaúd-Arábia olajminisztere, Ali al-Naimi ismét megerősítette, országa nem fogja visszafogni olajkitermelését csak azért, hogy megállítsák az árfolyam esését.
  • A miniszter szavai újabb jelzést küldtek arról, hogy Szaúd-Arábia hajlandó elviselni az olajárak hatalmas mélyrepülését a piaci részesedésük fenntartása érdekében. Mint ismert, november végén az ország által vezetett OPEC nagy részben amiatt nem csökkentett a napi kitermelési kvótákon, hogy a tagállamok ne veszítsenek piacot az éles verseny során.
  • A szaúdi miniszter szavai szerint továbbra is biztosak benne, hogy az olajárak maguktól stablizilálódni fognak, és csak emiatt nem szükséges beavatkozniuk. Ezen túl hozzátette, nem fogja őket különösebben zavarni, ha a nem OPEC-tagállamok a kitermelés csökkentése mellett döntenek.
  • Hasonlóan vélekedik az Egyesült Arab Emirátusok olajminisztere is, aki szintén kiemelte az arab olajminiszterek hétvégi találkozóján tartott beszédében, hogy az olajárak stabilizálódására számítanak. Azt természetesen nem tudni, hogy ez pontosan mikor következik be, de jövőre már számítani lehet rá. Emiatt felszólította a világ nagy olajkitermelőit, hogy ne emeljenek kitermelésükön, mivel anélkül kifejezetten gyorsan bekövetkezne az árak emelkedése.
  • Iraki társa szerint valahol 60 dollár körül mehet majd végbe az általuk várt stabilizálódás. A miniszterek optimizmusa pedig nagy szerepet játszik az olajárak mai pattanásában.
  • A szaúdi miniszter ezen túl határozottan ellentmondott azoknak az összeesküvés-elméleteknek, melyek szerint csak azért nem csökkentenek a kitermelésen, és hagyják zuhanni az olajárakat, hogy azzal kivéreztessenek más nagy olajkitermelőket (többek között az amerikai palaolaj-kitermelőket). Az emirátusok minisztere is cáfolta az összeesküvés-elméleteket, kiemelve, hogy ez egy piac, ahol az árak felfelé és lefelé is mehetnek.
  • Naomi kiemelte az olajárak gazdasági növekedést ösztönző hatását, melynek köszönhetően az olajkereslet is növekedésnek indulhat, ami közvetetten végül az olajárak emelkedéséhez vezethet.