Újabb győzelmi jelentés a Századvégtől

Vágólapra másolva!
„Jövőre évtizedes mélypontot érhet el a munkanélküliség” címmel adott ki közleményt a Századvég. Idén 3,4, jövőre a 2,6 százalékos növekedésre számít az intézet.
Vágólapra másolva!

„2014-ben uniós viszonylatban is kiemelkedő gazdasági növekedést” vár Magyarországon a Századvég Gazdaságkutató Zrt. legújabb, „Makrogazdasági monitor és konjunktúraelemzés” kiadványa. A tanulmányból az intézet az MTI-n közölt részleteket, ezek szerint szinte az összes nemzetgazdasági ágazat növekedett idén, és csökkenő tendenciát mutat a munkanélküliség is.

Megéreztük a Putyin elleni szankciókat

„A hozzáadott érték szinte az összes nemzetgazdasági ágban bővült, bár a lendületvesztés általános jelenség volt” – utalt a tanulmány arra, hogy az elmúlt negyedévben lassult a hazdasági növekedés üteme. A Századvég kiemeli a mezőgazdaságot, „ahol a kedvezőtlen árfolyamatok és az orosz embargó ellenére is erősödött a növekedés. A legfőbb hajtóerőt az elmúlt negyedévben is az ipari termelés, ezen belül is a járműgyártás kivitel teljesítménye biztosította.”

Stabil belső fogyasztás, gyenge export

A tanulmány szerint a növekedést kizárólag a belső felhasználás vezérelte, míg az export – részben az orosz szankciók miatt – visszaesett, ez önmagában 1,7 százalékkal fogta vissza a növekedést. Emiatt a növekedés teljesen a belső fogyasztásnak köszönhető, annak ellenére, hogy, amint a tanulmány is megjegyzi: „a háztatások fogyasztási kiadásának növekedési üteme lassult az előző negyedévhez képest.”

EU-s forrásokból gyarapodunk

A Századvég jövőre is növekedést vár, igaz, idénhez képest lassabb üteműt: idén a GDB 3,4 százalékkal növekedhet szerintük, jövőre pedig 2,6-tal. A belső fogyasztás mellett a növekedést leginkább az EU-s források finanszírozták: „a dinamikus gazdasági növekedést a beruházás húzta, amit leginkább az uniós forrásokból megvalósuló infrastrukturális fejlesztések mozgattak.”

Tovább csökkenhet a munkanélküliség

A tanulmány kiemeli azt is, hogy az elmúlt időszakban jelentősen esett Magyarországon a munkanélküliek aránya, és becslésük szerint 2015 végére 7,1 százalékra, évtizedes mélypontjára süllyedhet. Amint a tanulmány is utal rá, ez elsősorban a közmunkának köszönhető, mivel a KSH a közmunkásokat, valamint a külföldön munkát vállaló magyar állampolgárokat is a foglalkoztatottak közé sorolja.

"A közmunka is munka"

„A foglalkoztatás növekedésének forrása a közfoglalkoztatottak számának bővítése mellett a versenyszféra mérsékelten emelkedő munkakereslete” – írja a századvég. A közmunkásokat és a külföldi munkavállalókat 2011 óta sorolják a foglalkoztatottak közé, ebben az évben 11,2-ről 8,7 százalékra „esett” a munkanélküliségi ráta. A közmunka beleszámítása nélkül ez a szám jóval magasabb lenne, idén május-júniusban például 7,9 százalék volt a hivatalos ráta, azonban közmunkások nélkül ez a mutató 11,1 százalék lett volna.