Ez volt a devizahitelek utolsó éve

Devizahiteles per a bíróságon
Devizahiteles per a bíróságon
Vágólapra másolva!
A kormány még nyáron megszavazta a bankok elszámoltatását célzó törvényt, amely kimondja, hogy az árfolyamrés és a jogtalan kamatemelések semmisek. A bankoknak kártalanítani kell az adósokat. Ez a jövő év elején meg is történhet. A forintosítás feltételeinek megteremtésével pedig pontot tehetnek a devizahiteles ügyek végére 2015-ben.
Vágólapra másolva!

Nem sok esélyt adtak a bankoknak, amikor arra kényszerítették őket, hogy a Fővárosi Törvényszéken bizonyítsák, hogy az általános szerződési feltételeik megfeleltek a törvényi feltételeknek, és ha ez nem sikerül, akkor a kamatemeléseik semmisek. Az árfolyamrés eltörlése még csak százezreket jelenthetett az adósoknak, számításaink szerint egy átlagos devizahitel esetén a kamatemelések miatt visszajáró pénzzel együtt már milliókat kaphatnak jövő év márciusában a devizahitelesek.

Az első devizahiteles tárgyaláson vesztett a takarék Forrás: Bielik István

A devizahiteles perekben a bíróknak semmilyen más lehetőségük nincs, mint hogy a pénzintézetek általános szerződési feltételeit (ászf) vizsgálják. Semmilyen döntés sem születhet az egyéni szerződésekkel kapcsolatban. Akinek tehát a bankja nem ment bíróságra, vagy ott vesztett – eddig gyakorlatilag az összes bank –, az kártérítést is fog kapni a bankjától a jogtalan kamatemelések miatt. Az összeg eltérő lehet, hiszen nem mindegyik hitel esetén változtak azonos mértékben a kamatok. Akinek a bankja többet emelt, az többet kap.

Jövő év elején kaphatják meg a pénzüket a devizahitelesek Forrás: Bankmonitor

Egy bank sem nyert a bíróságon

Sem a Fővárosi Törvényszék, sem az Alkotmánybíróság, sem a Kúria nem kegyelmezett a bankoknak. Egyetlen pénzintézetnek sem sikerült teljesen bizonyítania az igazát. Már csak a nemzetközi bíróságok, testületek maradtak, de ettől függetlenül már biztosan megkapják a kártalanítást az adósok.

Nézze meg ön is, hogyan áll a bankja a devizahiteles perekben!

Az alaptörvény nem akadály

A legnagyobb magyar hitelintézet már az elsőfokú tárgyalásán elérte, hogy a bíró az Alkotmánybíróság véleményét is kikérje a devizahiteles törvénnyel kapcsolatban, a testület azonban semmilyen kifogással nem élt. Az AB szerint rendben van, hogy a bíróságok csak az ászf-et vizsgálhatják, és szerinte azzal sincs probléma, hogy a perek lefolytatására is csak igen szűkös időkeretet kaptak. Mivel a törvény nem ütközik alaptörvénybe, az elszámoltatás biztosan lezajlik majd.

Májusig jöhet a levél a banktól

Májusig erről minden érintett devizahiteles kap majd egy levelet. A lakáshitelesek pedig már januártól a forintosításra meghatározott piaci árfolyamon fizetnek, vagyis frank esetén 256,47, eurónál 308,97, japán jennél 2,163 forintos árfolyamon.

Nem lesz 40 százalékos törlesztőrészlet-csökkenés

A devizahitelesek törlesztőrészletei 25–40 százalékkal csökkennek az év végéig, ígérte a nyár közepén Rogán Antal. Trócsányi László igazságügyi miniszter is 25 százalékos csökkenésről beszélt tegnap. A jegybank közzétett jelentéséből viszont jól látszik, hogy az adósok 40 százalékának csökkenhet ilyen mértékben a havi terhe.

Az elszámolás hatására bekövetkező adósságcsökkenés eloszlása a teljesítő svájci frank alapú jelzáloghitelek esetében. Fennállő tőke (kék) és szerződésszám alapján (piros) Forrás: Origo

A legtöbb devizahiteles 10–25 százalékkal fog kevesebbet fizetni a jegybank jelentése szerint. Az devizaadósok 13,1 százalékának azonban akár 30 százalékkal is csökkenhet a havi kiadása az elszámoltatások után.

A forintosítás is az adósoknak kedvez

A jelzáloghitelek forintosítása ugyan piaci árfolyamon történhet, de a kormány a kamatokat is rögzítette, méghozzá igen alacsony szinten. A kiváltó hitelek teljes költsége nem lehet majd nagyobb, mint a BUBOR és az eredeti kamatfelár. Valószínűleg a legtöbb devizahiteles most is többet fizet ennél, így a kártalanítások és a forintosítás után ők valóban jóval kisebb törlesztőrészletre számíthatnak.

2015 januárjától már az új, rögzített árfolyam alapján kell fizetni a törlesztőrészleteket. Április végéig a bank kiküldi a leveleket az elszámolásokról, vagyis a visszajáró pénzről és a tartozás csökkenéséről. Ez után 30 napig még dönthetnek úgy az adósok, hogy nem forintosítanak. Erre csak azoknak van lehetőségük, akiknek van elegendő devizabevételük, vagy a fizetésük a törlesztőrészletük tízszerese, vagy 2020-ig lejár a hitelük.

Többször is tüntettek a devizahitelesek képviselői Fotó: Polyák Attila - Origo

A Bankszövetség korábbi ígérete szerint jövő év őszére már az összes érintett jelzáloghitelt forintosítani fogják.