Vágólapra másolva!
Erős negyedéven van túl a Nike, mely a termékei iránti folyamatosan növekvő kereslet miatt a vártnál nagyobb mértékben növelte profitját és árbevételét. Ugyanakkor a jövő már kevésbé ilyen fényes, ami miatt a részvények árfolyama is beesett tegnap piaczárás után a kedvező eredmények ellenére. 
Vágólapra másolva!

Erős a negyedév, de...

Továbbra is gőzerővel pörög a Nike "biznisze", legalábbis a tegnap közzétett eredmények szerint. A világ legnagyobb sportszergyártója közel 15 százalékkal tudta növelni árbevételét (a devizahatásoktól kiszűrve) a novemberrel zárult negyedévében, ami a piac által vártnál nagyobb mértékű bővülésnek felelt meg. Az egy részvényre jutó profit (EPS) pedig 25 százalékkal ugrott meg, szintén túlteljesítve a prognózisokat.

Forrás: Investor.hu

A cég tájékoztatása szerint a golf egységének kivételével az összes fontosabb egysége növekedést tudott felmutatni. Kifejezetten jól teljesített a Converse-üzletág, melynek 434 millió dolláros árbevétele 24 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Ezen túl az összes fontos régióban emelkedett a kereslet a Nike termékei iránt. Ennek köszönhetően például a fő piacnak számító Észak-Amerikában 15,7 százalékkal, Nyugat-Európában 22 százalékkal, Kínában pedig 20,5 százalékkal ugrott meg a vállalat árbevétele.

Forrás: Investor.hu

Ugyanakkor a képet árnyalja, hogy a következő hónapokra vonatkozó előrendelések állománya a vártnál gyengébben alakult. A december-április közötti időszakra esedékes leszállításokra történő előrendelések ugyanis éves alapon csak 11 százalékkal emelkedtek a negyedévben globálisan. Ez az utóbbi négy negyedév legalacsonyabb növekedési ütemének felelt meg. Ráadásul a várakozásokat is alulmúlta, mivel a szakértők 11,3 százalékos bővülésre számítottak előzetesen.

Ez pedig azért lehet csalódást keltő, mert ezek az előrendelések nagy mértékben meghatározzák a következő hónapok árbevételét. Így ha ezek a vártnál gyengébben alakulnak, az azt indukálhatja, hogy az árbevétel is alacsonyabb lehet majd a vártnál.

A vállalat közlése szerint Észak-Amerikában csak 13 százalékkal (várt: 13,1%), Nyugat-Európában pedig szintén csak 13 százalékkal ugrottak meg az előrendelések a várt 15 százalék helyett. A feltörekvő piacokon csupán 1 százalékkal emelkedtek az előrendelések, ami már a régió visszaeső teljesítményéről árulkodik.

Ütöttek egyet a részvényen

A Nike hiába tett közzé a vártnál jobb eredményeket, az előrendelések csalódást keltő alakulása elrontotta a hangulatot a részvény piacán. Ennek oka, hogy a piacok a jövőt árazzák, és ha azt látják, hogy a következő hónapok gyengébben sikerülhetnek, az az árfolyam reakciójában is tükröződik. Emiatt a Nike 2,9 százalékot zuhant piaczárás után, és tovább távolodhat az elmúlt hetekben elért történelmi csúcsától.

Nike napi grafikon Forrás: AmiBroker, Investor.hu