Vágólapra másolva!
Folytatódott a rali tegnap az amerikai tőzsdéken, ami után a részvényindexek 2011 novembere óta a legerősebb két napjukon vannak túl. A vételi kedv Ázsiára is átragadt, ahol szintén nagy pluszokat lehetett látni.
Vágólapra másolva!

USA: Raliztak a piacok

  • A Fed kommentárjainak köszönhető lendület csütörtökön is repítette az amerikai részvényindexeket. Az S&P 500 és a Dow Jones 2,4 százalékot, a Nasdaq pedig 2,2 százalékot ugrott. Az S&P 500 az elmúlt két napban mutatott teljesítményével pedig 2011 novembere óta a legerősebb két napját zárta.
Forrás: Investor.hu
  • A délutáni vártnál gyengébb amerikai makroadat nem tudta elrontani a jókedvet. A Markit szolgáltató szektorbeli beszerzési menedzserindexének decemberi értéke 53,6 pontra esett vissza (várt: 56,3 pont). Ez 11 havi mélypontnak felelt meg. A Philadelphiai Fed-index szintén rosszabbul alakult a vártnál, 24,5 pontos értéke ugyanis másfél ponttal volt alacsonyabb az előzetes prongózisoknál. Ez az üzleti aktivitás romlásáról árulkodott decemberben.
  • Kisebb korrekcióba kezdett reggel az olaj, a WTI 54,5 dollárnál, 0,8 százalékos pluszban mozog, nem sokkal az öt és féléves mélypontja fölött. A Brent minimális emelkedésével 59,4 dollárig tért vissza. Egyes piaci szakértők szerint valamikor februárban-márciusban érheti el a gödör alját az olajár, mivel abban az időszakban szezonálisan gyenge a kereslet, és emiatt akkor még tovább gyengélkedhet a nyersanyag.
  • A várt 70 cent helyett 74 centes részvényenkénti profitot ért el a Nike (NYSE) a novemberrel záruló pénzügyi negyedévében. A Nike termékei iránt a negyedév során ismét kiemelkedő volt a kereslet, így az árbevétel 15 százalékkal tudott megugrani, és 7,4 milliárd dollárt tett ki (várt: 7,15 milliárd dollár). Ugyanakkor a decemberi-áprilisi leszállításra vonatkozó vásárlói előrendelések csak 11 százalékkal tudtak emelkedni a várt 11,3 százalék helyett. Ez utóbbi kisebb csalódást keltett, így a részvény 2,9 százalékos eséssel reagált piaczárás után.
  • Teljesen kiszáll az Ally Financialből (NYSE) az amerikai állam. Az USA még a válság idején szerzett részesedést az autókölcsönzéssel foglalkozó cégből, amikor mentőcsomagot nyújtott neki, és most a maradék, 1,25 milliárd dollárt érő részvénypakkját is eladja.

ÁZSIA: Négyéves csúcson a kinai index

  • Raliztak a tőzsdék Ázsiában, miután az amerikai és európai tőzsdéken tapasztalt vételi kedv átragadt erre a kontinensre is. A főbb indexek 2 százalék körüli pluszokban zártak. A Nikkei a tegnapi után a mai kereskedésben is kiemelkedő, 2,4 százalékos pluszban fejezte be a napot, de a Shanghai Composite és a koreai KOSPI is másfél százaléknál nagyobb mértékben tudott emelkedni. A Shanghai Composite ezzel új négyéves csúcsot ütött.
Forrás: Investor.hu
  • A Bank of Japan a vártnak megfelelően nem módosított az eddigi laza monetáris politikáját az év utolsó kamatdöntő ülésén. Így nem változtattak a 80 ezer milliárd jenes eszközvásárlási program keretösszegén sem. A hír hatására a jen gyengülésbe kezdett a főbb devizákkal szemben, és a dollárral szembeni árfolyama ismét átlépte 119 jen/dolláros határt.
  • A Toyota 3,6 százalékot, a Nissan pedig 2,1 százalékot emelkedett a mai kereskedés alatt. Ezt főként a jen gyengélkedésének köszönhető, mivel a gyengülő japán deviza jó hírt jelent a nagymértékben exportra gyártó vállalatoknak.
  • 4 százalék fölötti pluszban zárt a Samsung is, ennek hátterében az osztalék megemeléséről szóló hírek állhatnak. A vállalat vezetése ugyanis aktívan mérlegeli, hogy a 2014. évi osztalékfizetésnél a tavalyinak 30-50 százalékkal megnövelt értékét adja a részvényeseknek.
  • A nap vesztese a Sony volt, amely majdnem másfél százalékot vesztett áfolyamából, miután az észak-koreai hackertámadás következtében új filmjét a "The Interview”-t törölni kényszerült.