Tajvani fegyvereladás miatt fenyegetőzik Kína

Vágólapra másolva!
Hadihajókat adhat el az Egyesült Államok Tajvannak, Kína tiltakozik és válaszintézkedéseket ígér, a kínai külügyminiszter szerint a lépés sérti az ország szuverenitását.
Vágólapra másolva!

"A lépés brutális beavatkozás Kína belügyeibe, aláássa Kína szuverenitását és biztonsági érdekeit, továbbá a Tajvani-szoros két partja közötti békés fejlődés iránya ellenében hat" - jelentette ki Csin Kang kínai külügyminiszter arra a héten elfogadott amerikai törvényre reagálva, amely lehetővé teszi, hogy az Egyesült Államok Perry-osztályú fregattok (rakétákkal felszerelt hadihajókat) adjon el Tajvannak.

Érzékeny pont

Csin szerint a döntés megsérti az 1982-es kínai-amerikai közös nyilatkozatot, ahol az Egyesült Államok vállalta, hogy fokozatosan csökkenti a fegyverszállításokat Tajvan felé. A külügyminiszter elmondta: a tajvani ügy Kína alapvető érdekeit érinti, és mindig is a legfontosabb és legérzékenyebb kérdése volt a kínai-amerikai kapcsolatoknak.

Félévszázados konfliktus

Tajvan az 1950-ben véget ért kínai polgárháború óta működik külön államalakulatként, a szigetország az 1950-ben a kommunisták által megdöntött köztársaság utódállama, amely hivatalosan ma is a Kínai Köztársaság nevet viseli. A Kínai Népköztársaság területe részeként tekint Tajvanra, és a két állam egyesítésére törekszik, Tajvan viszont nem ismeri el a Népköztársaságot, és magát tekinti az egyedüli legitim kínai államnak. Bár a két Kína közötti kapcsolat az elmúlt évtizedekben sokat javult, a Népköztársaság mindig is érzékenyen reagált Tajvan fegyvervásárlásaira.

Válaszintézkedéseket ígérnek

Tavaly hasonló vita zajlott Kína és az Egyesült Államok között, miután az amerikaiak vadászgépeke és katonai helikoptereket adtak el Tajvannak, valamint 2010-ben, amikor a Pentagon 6,4 milliárd dollár értékben adott el fegyvereket a szigetországnak.

A mostani fegyvereladás ellen Kína washingtoni követségén keresztül is tiltakozott, Csin Kang külügyminiszter pedig azt mondta, „fenntartjuk magunknak a jogot további (válasz)intézkedésekre.”