Az "Intézet" szó használata miatt büntetett a versenyhivatal

Vágólapra másolva!
10 millióra bírságolta a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) az Érem Művészeti Intézet Kereskedelmi és Szolgáltató Kft-t félrevezető névhasználat miatt.
Vágólapra másolva!

Ahogy a Versenyhivatal megállípította, az érmekereskedelemmel foglalkozó Kft. 2013. január 1. és 2014. április 24. között többször az „Érem Művészeti Intézet” névvel hivatkozott magára honlapján, sajtóhirdetésekben és szórólapokon.A GVH szerint ez nemcsak azért problémás, mert nem ez a cég neve, hanem, mert ezzel "azt a képzetet keltette, illetve tartotta fenn az alaposabb numizmatikai ismeretekkel nem rendelkező fogyasztóban, hogy az intézet hivatalos, esetleg állami elismertséggel, háttérrel bír."

"Alkalmas volt a fogyasztói bizalom fokozására"

A GVH döntése szerint az intézet szó köznapi jelentése „egy szűkebb, önálló célra alapított szervezet, amely egy tudományos, kulturális vagy közszolgálati feladatot lát el”. Ezért a fogyasztók a most megbüntetett céget állami intézetnek hihették, ami "alkalmas volt a fogyasztói bizalom megteremtésére, fokozására, ezáltal a fogyasztó befolyásolására."

A GVH súlyosító körülményként értékelte többek között azt, hogy a reklámok sok emberhez jutottak el, és hogy hónapokig voltak forgalomba, ezért (a reklámok által behozott profit becsült értéke alapján) 10 millió forintos bírságot szabott ki a cégre.