Közel százmillió eurót követel vissza Brüsszel Görögországtól

Vágólapra másolva!
Szabálytalanságok miatt több mint százmillió euró agrártámogatást venne vissza az Európai Bizottság három tagállamtól, a többségét Görögországtól.
Vágólapra másolva!

A legtöbb pénzt, 92,8 millió eurót Görögországnak kell visszafizetnie. Az EB indoklása szerint a támogatást a parcellaazonosító rendszerben és a helyszíni ellenőrzéseknél észlelet hiányosságok miatt kell visszaadniuk. Igaz, a költségvetési hiánnyal küszködő Görögország ezzel egy időben kap is pénzt az Uniótól, egy a közelmúltban hozott Európai Bírósági ítélet miatt Brüsszel körülbelül 21 millió eurót fizet a görögöknek.

Szlovénia és Írország szintén fizethet az EU-nak. Szlovénia azért, mert 8,7 millió eurót kapott egy cukorgyár lebontására, azonban a közelmúltban kiérkező ellenőrök érintetlenül találták a gyár tárolóit.

Az Európai Bizottság évente közel 100 ellenőrzést hajt végre, ellenőrizendő, hogyan használják fel a tagállamok az uniós agrártámogatásokat. Az ellenőrök jelentései alapján az EB visszakövetelheti a pénzeket, ha úgy látja, szabálytalanul, vagy nem a kijelölt célra költötték a pénzeket.