Elmutyizzák a vasárnapot?

bolt abc kisbolt élelmiszer
Budapest, 2013. május 29. Járókelők haladnak el a kis ABC élelmiszerbolt előtt Kőbányán, a Kőrösi Csoma sétányon. MTVA/Bizományosi: Róka László *************************** Kedves Felhasználó! Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.
Vágólapra másolva!
A parlament megszavazta a vasárnapi és éjszakai boltzár bevezetését, a kormány gyakorlatilag szabad kezet kapott annak eldöntésére, kik kapnak felmentést alóla. Megszavazták a jövő évi költségvetést is, több pénz jut majd sportra és stadionra. Jövőre indul az állami trafikellátó, a szakszervezet szerint 1200 ember kerülhet utcára. A jegybank átvette a nemrég állami kézbe került MKB irányítását, és védőhálót is ad a banknak. Az üzemanyagok ára újra csökkent, az orosz rubel összeomlott, Moszkva brutális alapkamat-emelést hajtott végre.
Vágólapra másolva!

Megszavazta a parlament a vasárnapi boltzár bevezetését. 2015 március 15-től a hét utolsó napján nem lehet majd dolgoztatni a kereskedelemben. Hétköznapokon a boltok csak reggel hat és este 10 között lehetnek majd nyitva, tehát vége az éjszakai teszkózásnak.

A vásár napja

A 200 négyzetméternél kisebb üzletek kinyithatnak a hét utolsó napján, de csak a tulajdonos vagy családtagja dolgozhat bennük. Teljes vagy részleges felmentést kap majd a tiltás alól egy sor üzlettípus, például a gyógyszertárak, a benzinkutak és a virágárusok. Lesznek még kivételek, ezekről a kormány rendeletben dönt, valamikor 2015 első negyedévében. Egyelőre nem tudni, milyen boltok kapnak még felmentést, ahogy azt sem, hogy mi alapján. A törvény gyakorlatilag biankó felhatalmazást ad a kormánynak a kivételek megállapítására.

Csak jövőre derülni ki, kiknek ad felmentést a kormány a boltzár alól Forrás: MTI/Róka László

Az Origó elkezdett összeállítani egy térképet azokról a boltokról, amik azt tervezik, március 15. után is nyitva lesznek. Ha Önnek boltja van, és nyitva tartja, itt tudja jelezni.

A vásár helye

Az online áruházak egy része arra számít, hogy nőni fog a forgalmuk március 15-étől. Az online piac egyelőre nem nagy, de olyan dinamikusan növekszik, hogy még negyedévre előre sem éri meg tervezni, mondják az érintettek.

A multi küldetése

Megszólalt az Auchan Magyarország Kft. vezérigazgatója a vasárnapi zárva tartás és a kereskedelmet érintő jövő évi változások kapcsán. Dominique Ducoux szerint senki és semmi nem tántorítja el őket küldetésüktől: a vásárlók kiszolgálásától.

A munkaerőpiac államtitkára

Czomba Sándor, Nemzetgazdasági Minisztérium szakképzésért és munkaerőpiacért felelős államtitkára szerint a vasárnapi zárva tartás nem fogja befolyásolni a munkahelyek számát. A kereskedelemben dolgozók létszámát a fogyasztás élénkülése és az ország gazdasági teljesítménye határozza meg, mondta.

Az államtitkár szerint nem lesznek kirúgások Forrás: AFP/CHRIS HONDROS

A költségvetés szavazása

A parlament megszavazta a 2015-ös költségvetést. A kormány 2,5 százalékos GDP-növekedéssel számolt a jövő évi költségvetés összeállításakor. Maradnak a különadók, a reklámadó és a bankadó. Közmunkára összesen 270 milliárdot biztosít a kormány.

A költségvetés nyertese

A jövő évi költségvetés egyik nagy nyertese a sport, hiszen arányaiban nézve a sport kapja az egyik legnagyobb többletforrást: 2013-ban még csak 45 milliárd jutott sportra, jövőre már 116 milliárdot költünk rá. Ez az idei előirányzatnál is 24 milliárddal több.

A nemzet stadionja

Négymilliárd forinttal emelte a kormány a Nemzeti Stadionépítési Program keretét. A 26 stadion építésére 2014-2016 során szánt 22,193 milliárd forintot 26,281 milliárd forintra emelték.

Jövőre még több pénz jut stadionra Forrás: Origo

A bank bankja

A kormány felkérte a jegybankot, hogy nyújtson segítséget az MKB megerősítéséhez és újjászervezéséhez, jelentette be Orbán Viktor és Matolcsy György. A jegybank védőhálót ad az MKB-nak, és átveszi a bank irányítását.

A fizetések átlaga

Január és október között a bruttó átlagkereset 234 400 forint volt, a nettó pedig 153 500 forint. 2014 első 9 hónapjában a pénzügyi szektorban dolgozók átlagban majdnem félmillió forintot vittek haza, az egészségügyisek pedig 140 ezer forintból éltek.

A lakosság véleménye

Az Ipsos felmérése szerint nőtt a pesszimisták száma, különösen az anyagi helyzetről és a közállapotokról nyilatkozott kritikusan az emberek többsége. A lakosság fele úgy véli, pénzügyei kedvezőtlenül alakultak idén, és az emberek hattizede állítja, hogy Magyarország számára 2014 rossz év volt.

A dohány kereskedelme

Csak állami vagy azzal szerződésben álló kiskereskedelmi ellátótól vehetnek dohányterméket jövőre a trafikok. A jogszabályt megszavazták és sarkalatos törvénnyé tették, egyúttal megemelték a dohánytermékek adóját is. Az állami trafikellátó indulását 2015 májusáról szeptemberre tolták, a dohányipari dolgozók szakszervezete szerint ettől még ugyanúgy 1200 munkahely szűnik meg, csak pár hónappal később.

Szeptembertől már csak az állami dohányellátó szállíthat dohányt a trafikokba Fotó: Mudra László - Origo

A dohánybolt kínálata

Elfogadta az Országgyűlés azt a módosítást, ami lehetővé teszi, hogy egyebek mellett rágógumit, mentolos cukorkát és tömegközlekedési jegyeket is árulhassanak a dohányboltok. A jövőben a vásárlók a mobiltelefonjuk egyenlegét is feltölthetik dohányboltban.

A forint értéke

Háromhavi mélypontra gyengült december 16-án kedden a forint a bankközi devizakereskedelemben, hasonlóan a többi feltörekvő piaci devizához. A forintot és a többi valutát az orosz rubel válsága rántotta le.

A rubel válsága

Több mint 6 százalékkal emelte az orosz jegybank az alapkamatot, mert a rubel egyetlen nap alatt 10 százalékot zuhant a dollárhoz képest. Moszkva ezzel elkerülte a pénzügyi rendszer összeomlását, cserébe lemondott arról, hogy megakadályozza a gazdasági recessziót. Vlagyimir Putyin szerint nem lehet válságról beszélni, bár azt elismerte, hogy szükség lehet megszorításokra. Az orosz gazdaság a nyugati szankciók és az olcsó olaj miatt került ekkora slamasztikába.

Putyin szerint nincs válságban az orosz gazdaság Forrás: AFP/Dmitry Astakhov

Az üzemanyag ára

6-6 forinttal csökkentette a 95-ös benzin és a gázolaj literenkénti árát pénteken a Mol. A csökkentéssel a 95-ös benzin literenkénti átlagára 335-336 forintra, a gázolajé 360-361 forintra esett. A benzin literenkénti átlagára szeptember elején még 420 forint volt, az utóbbi három hónapban több mint 80 forinttal csökkent. A benzinár több éve nem mozgott 330 forint körül, legutóbb 2010 november elején kellett 335 forintot fizetni egy literért.