Betett a sztrájk az Air France-nak

Air France Boeing 747-400
Vágólapra másolva!
Hatalmas zuhanással indította a kereskedést Európa legnagyobb légitársaságának részvénye. A befektetők pesszimizmusa érthető, hiszen az Air France-KLM már harmadik profitfigyelmeztetéssel állt idén elő.
Vágólapra másolva!

Habár az elmúlt hetekben igen jól teljesített az Air France-KLM részvénye, a befektetők mégsem lehetnek felhőtlenül boldogok. Európa legnagyobb légitársasága ugyanis már a harmadik profitfigyelmeztetését tette közzé, aminek következtében mintegy 8 százalékot zuhant a részvény árfolyama a párizsi tőzsdén.

A legfrissebb előrejelzés szerint 200 millió euróval alacsonyabb lehet az amortizációt, és értékcsökkenést is magába foglaló üzemi eredmény, azaz EBITDA, mint amire legutóbb (1,8 milliárd euró) számítottak. Mindezek alapján mintegy 1,6 milliárd eurós EBITDA-t vár a menedzsment a 2014-es üzleti év után. Júlisban pedig még 2,2-2,3 milliárddal számoltak.

Eközben az elemzők mostanáig 1,73 milliárd euróval számoltak. Igaz, az elmúlt hónapokban igen nagy erózión ment keresztül ez is, június végén ugyanis még mintegy 2,4 milliárdos eredményt vártak a szakértők a légitársaságtól.

Forrás: Investor.hu

Ráadásul a kieső bevételek miatt kénytelen lesz visszafogni gépvásárlásait, így várhatóan az elkövetkezendő két évben elmarad a tervezett 10 darab Boeing 777-es repülőgép beszerzése.
Az Air France-nál egyébként elsősorban a szeptemberi pilótasztrájkkal, illetve a hosszú távú járatok gyengébb teljesítményével indokolta a profit cél visszavágását.

Hiába zuhan az olaj ára

Egyelőre nem tudja kihasználni a kedvező iparági környezetet az Air France, amely igen nagy érvágás lehet a cég számára, hiszen jövőre mintegy 26 százalékos profitnövekedést vár globális szinten a légitársaságoktól a nemzetközi légiközlekedési szövetség, azaz az IATA. Hiába esett ugyanis jelentős mértékben az olaj árfolyama az utóbbi időben, a légitársaság előre lefedezte az áringadozást. Márpedig a teljes költségek 40 százalékáért a kerozin felel.

Belerondított a képbe a figyelmeztetés

Az elmúlt hetek teljesítménye után igencsak bíztató technikai képet mutatott az Air France árfolyam grafikonja, ugyanis a papír egészen 9 euróig menetelt. Itt azonban egy igen markáns ellenállásszint állta az útját, melyet a 200 napos mozgóátlag is erősít.

Ráadásul a december eleji pesszimista piaci hangulatban a korrekciót éppen megfogta az október óta tartó emelkedő trendvonal, sőt első ránézésre sikerült is innen megpattannia. A profitfigyelmeztetéssel azonban egy csapásra a trendvonal alá került az árfolyam, ami nagyban rontja a technikai képet.