Áder visszaküldte a hipermarket-törvényt

Vágólapra másolva!
Megfontolásra visszaküldött pénteken a parlamentnek Áder János köztársasági elnök két elfogadott jogszabályt, az épített környezet alakításáról és védelméről szóló, valamint a kereskedelemről szóló törvény módosítását.
Vágólapra másolva!

Az épített környezet alakításáról és védelméről szóló, valamint a kereskedelemről szóló törvény módosítását küldte vissza a köztársasági elnök. Utóbbi arról szól, hogy az 50 milliárd forintnál nagyobb árbevételű élelmiszer-kereskedelmi vállalkozásoknak két egymást követő évben nem lehetnek veszteségesek, különben be kell zárniuk. Előbbi az a jogszabály, amely tiltja a boltnyitást a világörökségi területeken.

Büntetnék a veszteséget

A veszteséges hipermarketeket büntető törvényt december 9-én fogadták el, az indítványt benyújtó Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter indoklásában azt írta, a tartósan veszteséges működés valójában gazdasági erőfölénnyel való visszaélést jelent, hiszen a nagy tőkeerejű vállalkozások így tüntetik el versenytársaikat. Szerinte az eddigi szabad versenyben a tőkeerős szupermarketek folyamatosan szorították ki a piacról a kisboltokat, ami közben ráadásul a munkanélküliséget is növeli, hiszen kevesebb alkalmazottat foglalkoztatnak kisebb társaiknál.

Megkülönböztetés lehet

Áder János a törvény visszadobását úgy indolkota, a törvény megvalósíthatja a hátrányos megkülönböztetés bujtatott gyakorlatát. "Az állandó ítélkezési gyakorlat szerint az egyenlő bánásmódra vonatkozó szabályok nemcsak а társaságok székhelye alapján történő nyílt hátrányos megkülönböztetést tiltják, hanem az ilyen megkülönböztetés olyan rejtett formáit is, amelyek egyéb elhatárolási szempontok alkalmazás a révén ténylegesen ugyanahhoz az eredményhez vezetnek" – írta Áder, utalva arra, hogy a törvény egyértelműen a külföldi üzletláncokat érintené hátrányosan.