A NAV minden forintot látni fog

online pénztárgép, online kassza, kiskereskedelem
Már 30 ezer kereskedő cserélt online kasszát
Vágólapra másolva!
Jövőre már azoknak is jelenteniük kell az adóhatóság felé, akik eddig pénztárgépnyugta helyett számlát adtak. Ráadásul jövőre már egyáltalán nem lehet majd hagyományos pénztárgépet használni, azoknak sem, akiknek amúgy nem kötelező semmilyen pénztárgépet sem használni.
Vágólapra másolva!

Már 2014-ben életbe lépett az a rendelkezés, mely szerint valamennyi pénztárgép használatra kötelezett adóalany, aki bizonylatadási kötelezettségét pénztárgépnyugta helyett számla kibocsátásával helyettesíti, kötelezett az általa kibocsátott számlákra vonatkozóan adatot szolgáltatni a NAV felé. Ez alól bizonyos feltételek alapján a vállalkozók ideiglenesen felmentést kaphattak. De a türelmi időnek vége, 2015. január 1-jétől már minden vállalkozásnak jelentenie kell az adóhatóság felé, figyelmeztet a Mazars könyvvizsgáló és adótanácsadó cég.

Elektronikusan kell beküldeni

A kibocsátott számlák adatait havonta, a tárgyhónapot követő hónap 15. napjáig elektronikusan kell beküldeni a NAV-nak. Fel kell tüntetni a következő adatokat:

  • A számla keltét és sorszámát.
  • A vevő nevét és címét.
  • Az ellenérték forgalmi adót is tartalmazó összegét.

Az adatbejelentést napi bontásban kell elkészíteni. Az adatszolgáltatási kötelezettség csak a 2014. december 31. után (vagyis a 2015. január 1-jétől) kibocsátott számlákra vonatkozik. Az adatok bejelentésre a NAV honlapján elérhető PTGSZLAH adatlap szolgál. Az adatszolgáltatási kötelezettség elmulasztása, vagy késés miatt mulasztási bírság(ok)at szabhatnak ki, ez magánszemélynél 200 ezer, társaságoknál pedig 500 ezer forint összegig terjedhet.

Jövőre már ott sem lehet hagyományos pénztárgép, ahol amúgy semmilyen pénztárgépet nem kötelező használni Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A hagyományos gépeknek annyi

Mindemellett az online felügyelet fokozatos bevezetése is a végső határidőhöz közeledik, azaz utolsó lépésként 2014 végéig azoknak az adóalanyoknak is le kell cserélniük hagyományos pénztárgépüket, amelyek pénztárgép használatára egyébként nem kötelezettek, emlékeztet Nyári Zsolt, a Mazars szenior adómenedzsere.