Összeolvadhat a Nokia és az Alcatel-Lucern

Vágólapra másolva!
Összeolvadna Európa három vezető távközlési eszközgyártója közül kettő. A Nokia Networks és az Alcatel-Lucent minden jel szerint ugyanis újrakezdte egy esetleges megállapodásról szóló tárgyalásait, számolt be a Reuters. A hírek hatására az Alcatel közel 7 százalékot, a Nokia pedig 2,5 százalékot emelkedett a nap folyamán. 
Vágólapra másolva!

Nagyot nyerhettek azok a befektetők, akik a két hete megjelent „Feltámadt az Alcatel” című elemzésünk hatására bevásárolt a francia vállalat papírjaiból. A nap folyamán a Reuters ugyanis arról számolt be, hogy a távközlési eszközgyártó szektor három legnagyobb vállalatából kettő, az Alcatel-Lucern és a Nokia Networks egészen közel került az összeolvadásról való megállapodáshoz (a harmadik vállalat az Ericsson). A hírek hatására az Alcatel árfolyama közel 7 százalékot emelkedett, de a Nokia is több mint 2 százalékos emelkedést könyvelhetett el a napi kereskedés alatt.

Az Alcatel-Lucent (Párizs) napi árfolyama Forrás: AmiBroker, Investor.hu

A Nokia már idén áprilisban eladta a Microsoftnak a mobiltelefon gyártó részlegét és azóta teljes egészében a hálózati üzletágának fejlesztésére koncentrál. Az összeolvadás irányába mutat az is, hogy a Nokia rengeteget profitálhatna a megállapodásból, hiszen a finn cég erőssége erősége elsősorban a vezeték nélküli hálózatokban rejlik, az Alcatel pedig a vonalas hálózatban birtokol értékes eszközöket, a két vállalat.

A felvásárlás irányába mutat továbbá, hogy az Alcatelen keresztül a Nokia növelni tudná piaci részesedését az észak-amerikai kontinensen is, a francia vállalat bevételeinek közel fele ugyanis onnan származik.

A Nokia (Helsinki) napi árfolyama Forrás: AmiBroker, Investor.hu

Több bizonytalanság is fennáll azonban a megállapodás kapcsán. Az talán nem is olyan fontos, hogy a hírek hivatalos megerősítésére egyik fél sem volt hajlandó, az viszont az óvatosságra inthet, hogy a két vállalat már nem első alkalommal ül tárgyalóasztalhoz az ügyben. De az is igaz, hogy a témát ismerő egy forrás arról számolt be, hogy az elmúlt öt év során a két fél közötti felvásárlási tárgyalások valójában soha nem álltak le teljesen.

De ennél is nagyobb akadályt jelenthet a francia politikai élet, hiszen a megállapodás akár 15 000 francia munkahely megszűnéséhez is vezetet. Ez pedig már olyan nagyságrend, amit a politika sem hagyhat szó nélkül. Ehhez kapcsolódik az is, hogy egyes elemzők szerint az Alcatel-Lucent nagy része nem passzol a Nokiához, ezért azt előbb le kellene választani vagy egy másik vállalatnak kellene eladni.

Ha kíváncsi az Alcatel-Lucent részvényére vonatkozó részletes stratégiánkra, illetve szeretne hasonló befektetési ötleteket kapni, akkor érdemes Investor Trader ügyféllé válnia. Ezt az alábbi linken könnyedén megteheti.