Negatív kamatot vezetett be a svájci jegybank

Az EURCHF napi árfolyama
Vágólapra másolva!
Hosszú idő óta nem látott mélységekbe esett vissza a svájci frank az euróval és a dollárral szemben, miután a svájci jegybank negatív kamatot jelentett be a kereskedelmi bankok által nála tartott rövid futamidejű betéteire. 
Vágólapra másolva!
  • Két éve nem látott mélységbe esett vissza a svájci frank a dollárral szemben, de az euróval szemben sem állt ilyen gyenge szinten október óta.
  • Mindez az után következett be, hogy kedden a Svájci Nemzeti Bank bejelentette, hogy negatívba, mínusz 0,25 százalékra vágta vissza a nála tartott 10 millió eurónál nagyobb kereskedelmi banki látra szóló betétek kamatlábát.
  • Az SNB azt is bejelentette, hogy kitágítják az irányadó kamat eddigi célsávját a jelenlegi 3 hónapos CHF Liborról mínusz 0,75 és 0,25 százalék közé.
  • Ennek oka, hogy a válság miatt Oroszországból kiáramló tőke számára kevésbe legyen vonzó a svájci fizetőeszköz.
  • A hír hatására az árfolyam 1,2098 eurónkénti szintre esett vissza, ami már némi eltávolodást jelent a SNB által három éve küszöbként tartott 1,20 frank/eurós szinttől.
  • A lépés várható volt, mivel az elmúlt hetekben a frank árfolyama a már vészesen közel került az 1,20 frank/eurós küszöb szintjéhez. Ez annak volt köszönhető, hogy az Európai Központi Bank további lazításának egyre nagyobb esélyének hatására a svájci fizetőeszköz egyre inkább felértékelődött az euróval szemben.
  • Az SNB lépésére azért volt szükség, hogy megakadályozzák, hogy a beáramló orosz tőke, és az euró gyengülésének hatására a svájci frank túlságosan is felértékelődjön, és az importárakon keresztül további deflációs veszély lépjen fel.
Az EURCHF napi árfolyama Forrás: AmiBroker, Investor.hu