Vágólapra másolva!
Jelentős emelkedést mutattak be az amerikai tőzsdeindexek a Fed megnyugtató kommentárjainak és az orosz feszültség átmeneti enyhülésének köszönhetően. Ezzel párhuzamosan az olajár zuhanása is szünetelni látszik. Ázsiában a Nikkei mutatott be 2 százaléknál is nagyobb emelkedést ugyancsak a pozitív híreknek hála.
Vágólapra másolva!

USA: Idén nem láttunk még ilyen ralit

Hatalmas fellélegzést láttunk az amerikai piacon, idei legjobb napjukat zárták a tőzsdék szerdán, a Fed megnyugtató kommentárjaira és az orosz feszültség átmeneti enyhülésére az S&P500 index több mint 2 százalékot, a kis- és közepes kapitalizációjú részvényeket tömörítő Russell 2000 pedig több mint 3 százalékot ugrott.

Nem adott a Fed annyira konkrét iránymutatást a közelgő kamatemelésről, mint sokan gondolták. A közlemény alapján a kamatemelés továbbra is közeleg, a munkanélküliség ütemesen csökken, de az infláció is alacsonyabb lesz az eddig vártnál 2015-ben. A Fed türelmes akar lenni a monetáris kondíciók változtatásával, ami némi változás az eddigi kommunikációhoz képest, és Janet Yellen nyilatkozatával együtt arra utal, hogy a Fed kész kamatot emelni, de még nem sietteti a lépést.

A Fed kommentárjára a dollár érezhetően erősödött, az euró-dollár jegyzések visszatértek 1,235 alá a keddi 1,255 körüli csúcsok után. A Fed kommentárja alapján ugyanis a kamatemelés továbbra is közeleg, az alacsony olajár miatt csökkenő infláció nem tántorítja el a jegybankot, ez pedig a dollár erejét támasztja alá.

Az olaj piacán is hozott némi fellélegzést a tegnapi általános rali, átmenetileg szünetelni látszik a nyakló nélküli zuhanás. A WTI határidős jegyzései felszökkentek 58 dollár fölé, de ma reggel 56,7 dollár körül mozognak. A Brentet megtartani látszik a 60 dolláros szint, 61,4 dollár körül mozognak a jegyzések ma reggel.

5 százalékos emelkedéssel nyugtázta az Oracle a vártnál jobb gyorsjelentést a zárás utáni kereskedésben. A nagyvállalati IT óriás korrigált egy részvényre jutó profitja 69 cent volt a várt 68 centtel szemben, és a 9,6 milliárd dolláros bevétel meghaladta a várt 9,5 milliárd dollárt. A cég legendás vezére, Larry Ellison 37 év után szeptemberben átadta a vezérigazgatói posztot, így ez volt az első negyedév, amit Safra Catz és Mark Hurd irányítása alatt töltött az Oracle. Jól sikerült.

A legsikeresebb korábbi készülékeket idéző új telefonnal rukkolt elő a Blackberry. A továbbra is nagy slamasztikában lévő okostelefongyártó Classic névre keresztelt termékével a leghűségesebb felhasználóit igyekszik megszólítani a fizikai billentyűzettel bíró telefonnal ahelyett, hogy a piac aktuális vezetőivel szállna harcba. A részvény közel 5 százalékos emelkedéssel zárt a napot.

ÁZSIA: Itt is fellélegzés

2,32 százalékot emelkedett a Nikkei csütörtöki kereskedésben, és a Hang Seng is 1 százalék körüli pluszban jár. A Shanghai Composite és a koreai KOSPI index azonban enyhe, 0,1 százalék körüli esést könyvelhetett el. Ennek hátterében az olajárban látott kisebb fordulat és a szerdai Fed kamatdöntő ülés fejleményei álltak.

Közel 5 százalékot tudott emelkedni a Sony (Tokyo) részvény árfolyama még az után is, hogy 200 millió dollár körüli kárt okozott a vállalatnak a vélhetően észak-koreai hackertámadás. A kiszivárogtatott adatok által okozott veszély miatt a cég új filmje, a "The Interview” nem is kerül bemutatásra, írja a Bloomberg.

10 százalékos szárnyalást mutatott be a China Railway Construction Corp (Shanghai) miután bejelentették a Budapest és Belgrád közötti vasútvonal megépítésének keretmegállapodását.