Újabb szankciókat vezetnek be Oroszországgal szemben

Vágólapra másolva!
Az unió a rubelválság ellenére fokozza a nyomást.
Vágólapra másolva!

Az Európai Unió Oroszország fekete-tengeri olaj- és gázfeltáró tevékenységére is kiterjeszti a Krím félszigeti beruházásokat tíltó szankcióit, tájékoztatták a Reuters hírügynökséget brüsszeli források. A szigorítás célja annak demonstrálása lesz, hogy az uniónak a rubel szélsőséges gyengülése ellenére sem áll szándékában enyhíteni a szankciókon mindaddig, amíg Moszkva fel nem hagy a kelet-ukrajnai szakadárok támogatásával, írja a Reuters.

A feltehetően az Egyesült Államok hasonló jellegű szankcióival koordináltan előkészített uniós büntető intézkedéseket az Európai Tanács december 18-19-ei találkozóján jelentik be.

Olajmezőket szereztek a Krímmel

Oroszország a Krím félsziget annektálásával jelentős, korábban ukrán fennhatóság alatt álló fekete-tengeri olaj- és gázmezőkre tett szert.

Az EU a korábban elrendelt szankciókkal már megtiltotta Krím félszigeti termékek és árucikkek behozatalát, valamit infrastrukturális beruházások finanszírozását a közlekedési, távközlési és energiaipari szektorokban, olaj- és gázipari vállalatokban. Az új intézkedések termékek, berendezések és technológia értékesítését, átadását és szállítását is megtiltják a térségbe közlekedési, távközlési, energia-, olaj- és gázipari vállalatok számára. A tiltó intézkedések értelmében európai vállalatok nem végezhetnek majd olaj- és gázfeltárási tevékenységet a Fekete-tengeren.