Teljesen leégett a verpeléti tésztagyár

112, segélyhívó, Tűzoltók oltják a lángokat 2009. szeptember 15-én este a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Szászberek ipari parkjában
Vágólapra másolva!
Leégett az Asiafood Kft. verpeléti üzeme. A lángok kedden este fél 11-kor csaptak fel. Az üzemben 22-en dolgoztak, senki nem sérült meg, a becsült kár 2 milliárd forint. A tűzoltók a lángokat hajnalra fékezték meg. A tetőszerkezet nagy része beomlott, szerdán 11 órakor még 18 tűzoltó hűtötte az 5400 négyzetméteres alapterületű épületet. 
Vágólapra másolva!

Az Origó úgy tudja az üzemben egy ipari olajsütő gyulladt ki. A tűzről az éjszakás dolgozók értesítették a tűzoltókat, közölte a cég. A munkások a tűzoltók kiérkezéséig poroltóval próbálták megfékezni a lángokat. Nem sok sikerrel, mert a magas hőhatás miatt az épület ablakai kirobbantak, a tűz átterjed az üzem többi részére is.

IV-es riasztás volt

A helyszínen az egri, gyöngyösi, hevesi, füzesabonyi, pétervásárai és mezőkövesdi tűzoltó egységek, a verpeléti önkéntesek, valamint a Heves megyei Katasztrófavédelmi Műveleti Szolgálat szakemberei oltották a tűzet. A tűzoltók nem tudták megakadályozni a tűz továbbterjedését, ezért a riasztási fokozatot III-as, majd IV-es kiemeltre módosították. Az üzem teljesen a tűz martalékává vált.

Egy olajsütő kapott lángra Verpeléten Forrás: MTI/Bugány János

Pál István, az Asiafood üzemének igazgatója elmondta: a tűz következtében a gyár gépei, berendezései, az ott tárolt alapanyagok és a késztermékek is megsemmisültek. Az első becslések szerint az anyagi kár elérheti a több milliárd forintot is, de pontos adatok csak a részletes kárfelmérések után állnak majd rendelkezésre.

Nem tudni mi lesz a 220 dolgozóval

220-an dolgoznak az üzemben, de már a következő létszámbővítések előkészítése is tervben volt. Hamarosan egy válságstáb alakul a tulajdonosok és a szakhatóságok szakembereiből – tette hozzá Pál István. „Nehéz most bármit is mondani a döbbenet és a történtek miatti sokk mindennél erősebb. Hatalmas a kár, de a legfontosabb, hogy személyi sérülés nem történt.” Az üzem két éve épült, gyakorlatilag új volt. Az 5400 négyzetméteres csarnokot 2012. márciusában adták át.

A verpeléti üzem több mint 20 féle terméket állított elő, fő profilja a gyorsfagyasztott töltött tésztaféleségek gyártása volt. Éves termelési kapacitásuk több mint 3000 tonna, a teljes volument Franciaországi exportra értékesítették. Pál István azt mondta: azt szeretné, ha minél hamarabb újjáépülne az üzem, hiszen nyereségesen működtek, az idei üzleti évben 3 milliárd forintos árbevételre számítottak.