Megszavazták az EU jövő évi költségvetését

nk20141127
Szavaznak a képviselők az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban
Vágólapra másolva!
Az Európai Parlament elfogadta az EU 2015-ös költségvetését. Az Európa Tanács tervezetéhez képest több pénz jut a Horizon 2020-ra, az Erasmus-ra és a külpolitikára.
Vágólapra másolva!

Az Európai Parlament szerdán elfogadta az EU 2015-ös költségvetését. Több mint 145 milliárd euró jut a kötelezettségvállalásokra, 141 milliárd pedig a konkrét kifitzetésekre. Emellett további 4,25 milliárdot szavaztak meg a rendezetlen 2014-es számlák rendezésére. A jövő évi költségvetésben többletforrást biztosítanak azoknak a területeknek, amelyeken a legtöbb késedelmes számla halmozódott fel 2014-ben.

Több jut a Horizon 2020-ra és az Erasmus-ra

Az EP törölte a Tanács által indítványozott félmilliárdos kiadáscsökkentést, így 45 millió euróval több jut a Horizon2020 kutatás-fejlesztési programra, 16 millióval több az Erasmusra diákcsere programra és 32 millióval több a külpolitikára.

Szavaznak a képviselők Strasbourgban Forrás: MTI/EPA/Patrick Seeger

A keret 88 százalékát a tagállamok költhetik el

A teljes költségvetés a tagállamok nettó jövedelmének 1 százalékát teszi ki. A keret 88 százalékát a tagállamok költhetik el a saját határaikon belül, az Unió külpolitikájára és saját működésére pedig 6-6 százalék jut. A tervezetet az Európai Bizottság nyújtja be, a Tanács és a Parlament is módosíthatja, majd a Parlament elnökének aláírásával válik véglegessé.