Ismétli magát a riasztó orosz történelem?

Vágólapra másolva!
Brutális mozgásokat mutatott be kedden a rubel árfolyama, illetve az orosz tőzsde is. Ezek a piaci mozgások sokakban a 98-as orosz válságot idézhették meg. Akkor bizony nem csak az orosz piac, de a magyar börze is elképesztő zuhanást szenvedett el.
Vágólapra másolva!

Vérzivataros keddet hagyott maga mögött Oroszország, csak az izgalmak most a pénzpiacokon zajlottak. A rubel szinte értelmezhetetlen mozgást mutatott be, napközben volt már 20 százalék feletti zuhanásban is, ami a devizapiacon párját ritkító jelenség.

A hétfői orosz rendkívüli kamatemelés gyakorlatilag eredménytelen volt, hiszen másnap a rubel dollárral szembeni árfolyama egészen 79-ig szaladt a 62-es szintekről (+35,88%), hogy onnan visszakorrigáljon nagyjából a 68-as szintig. Az eseményekről már tegnap is beszámoltunk ebben a cikkünkben.

De kedd délelőtt is rángatják a rubelt, az USDRUB árfolyama a 62,5-73-as sávban ugrál. A hirtelen erősödést az váltotta ki, hogy az orosz pénzügyminisztérium elkezdte eladni meglévő devizatartalékát.

Forrás: Investor.hu

Az viszont nem segít a hangulaton, hogy az Egyesült Államok továbbra sem gondolja, hogy fel kellene oldani az orosz szankciókat, sőt Obama aláírta az orosz szankciók esetleges szigorítását is lehetővé tevő törvényt. Folyamatosan üléseznek az orosz vezetők, a gazdasági miniszter hangsúlyozza, hogy a bankrendszer megtámasztása a legfontosabb, és egyelőre nincs szó valutakorlátozásról sem.

Kísért a múlt

Az orosz válság során 1998 augusztusában gyakorlatilag csődöt jelentett az állam, hiszen 90 napos fizetési moratóriumot hirdettek a jelentős külföldre irányuló fizetésekben, és azt is bejelentették, hogy restrukturálják az államadósságot. Emellett a rubel/dollár árfolyama ingadozási sávját is eltolták és kiszélesítették, mert előtte a dollárhoz rögzítették a devizájukat, mesterségesen erősen tartva azt.
A rubelgyengülést a központi bank folyamatos rubelvásárlásokkal próbálta megállítani, aztán egyszer csaknem teljesen elfogyott az ország devizatartaléka. 1998. szeptember 2-án végül feladták a rögzített árfolyamrendszert. Utána szökött fel hirtelen 20 fölé az USDRUB árfolyam.

Forrás: Investor.hu

A keddi folyamatok pedig sokakban felidézhette a nem túl kellemes 98-as orosz eseményeket. A mostani krízis könnyen vethet hasonló hullámokat még úgy is, hogy sok tekintetben nagyon különbözik a helyzet, márpedig akkor a vezető fejlett piaci indexek is 10-30 százalékot veszítettek értékükből.

Forrás: Investor.hu

A legfontosabb különbség, hogy az orosz állam eladósodottsága lényegesen alacsonyabb a GDP arányában. A kilencvenes évek végén a nagy piaci esést az állam fizetésképtelensége váltotta ki, de erre most lényegesen kisebb esély mutatkozik. A rubel drámai gyengülése ezzel együtt komoly következményekkel járhat, főként mivel a jegybank intézkedései látszólag teljesen hatástalanok a zuhanás megfékezésében.

Ezúttal a vállalati szektor az igazán sérülékeny, a rubel gyengülése itt hozhat jelentős csődöket. Több jelentős orosz vállalat jelentett be csökkentést beruházásaiban, aminek hátterében az áll, hogy egyre nehezebben tudnak a rubel gyengülése mellett helytállni a más devizában fennálló tartozásaikért. A vállalati csődök tovagyűrűző hatása a bankszektorban is károkat okozhat, az orosz gazdaság pedig most már borítékolható módon recesszióba süllyed.

Nem valószínű, hogy az orosz problémákra létezik könnyű és gyors megoldás. Az olaj árának drasztikus emelkedése segíthetne visszabillenteni a helyzetet, de erre rendkívül csekély az esély, joggal számíthatunk a jelenlegihez hasonlóan alacsony olajárakra.

Az orosz tőzsdeindex, az RTS kedden végül több mint 12 százalékos zakót szedett össze, de már az előző nyolc kereskedési napon is folyamatosan csökkenést realizált, ami összesen több mint 30 százalékos mélyrepülést jelentett. Ma komolyabb visszapattanás látszódik (jelenleg +6,5%), de kérdés, hogy ez meddig tart ki az igencsak hektikus hangulatban. Az RTS szakadása elsősorban a rubel óriási gyengülésének tudható be, mivel az RTS dolláros index.

Ráadásul 98-ban is voltak azért kisebb felpattanások a tőzsdeindex értékében, de hosszabb távon igencsak nagy mélyrepülést láthatott a piaci közönség.

Forrás: Investor.hu

A magyar szál

A magyar tőzsde is megsínylette anno a 98-as válságot. Persze nagyon más volt a helyzet akkor, mint most. Mindenesetre a 98-as orosz válságban több mint lefeleződött a BUX index értéke. Persze akkor előtte hatalmas menetelést mutatott be a BUX index, míg most gyakorlatilag 2012-től kezdve nem ment sehová a magyar piac.

Forrás: Investor.hu

Igaz, hogy ez önmagában nem jelenti azt, hogy most nem eshetne nagyot a BUX. Főleg úgy, hogy a magyar blue-chipek közül három is közvetlenül érintve van a jelenlegi helyzetben. Az OTP és a Richter közvetlen orosz kitettséggel rendelkezik, míg a Molnak az olajár beszakadása tesz keresztbe. Ezekről is írtunk már részletesebben tegnapi, Óriási bajban vannak az oroszok című elemzésünkben.

Forrás: Investor.hu