Vágólapra másolva!
Ma is eseménydús napon vagyunk túl a nemzetközi és a magyar piacon is. Az orosz RTS tőzsdeindex 14 százalékot szárnyalt, míg a rubel most épp nagyot erősödik. Reggel eséssel indították a napot a vezető részvényindexek Európában, délutánra viszont szépen magukra találtak a piacok, a BUX indexszel egyetemben.
Vágólapra másolva!
  • Reggel még úgy tűnt ismét az eladóké lesz a főszerep az európai tőzsdéken, azonban délutánra fordult a helyzet és a főbb mutatók (francia, brit, amerikai, magyar) már a pozitív tartományba kapaszkodtak, míg a német, olasz kisebb csökkenésben van.
  • Ami pedig Oroszországban történik, ahhoz már nyugtatóra van szükség. Tegnap még több mint 12 százalékkal szakadt be az RTS tőzsdeindex, hogy ma 14 százalékkal emelkedjen, teljesen letörölve előző napi lejtmenetét.
  • A rubel pedig ismét hihetetlen volatilitás közepette késő délután éppen erősödik. A dollárral szembeni jegyzések 62,5 körül ingadoznak, úgy hogy ma is 20 százalékos volt az elmozdulás sávja. Vagyis maradt az őrület.
  • Orosz oldalról ugyanis folyamatosan próbálják nyugtatni a kedélyeket. Egyelőre valutapiaci korlátozásokat nem terveznek bevezetni, mert Medvegyev miniszterelnök szerint az nem sokat érne a rubel árfolyamzuhanásának megállítására.
  • A bankrendszert viszont védik, könnyítenek a pénzintézetek helyzetén, és ha szükséges pótlólagos tőkét is biztosítanak a bankok számára. De más nagyobb orosz vállalatok számára is biztosítanak devizaforrást, ha kell.
  • Ez pedig a nemzetközi hangulatra is jó hatással van, a magyar tőzsde nagyot menetelve a mély mínuszokból kisebb pluszba ért vissza. A BUX index 0,4 százalékos pluszban zárt, ez pedig a régióban a második legjobb teljesítmény a lengyel WIG20 után. Az osztrák és a cseh piac kisebb csökkenésben van.
  • A Richter szenved ma is, miután a továbbra is hektikus rubel mozgás miatt idegesek a befektetők. A részvény 3 401 forintig csúszott vissza, amivel másfél éves mélypontjára került, végül 1,6 százalékos mínuszban zárt (3469 forint).
  • A Magyar Telekom a Mol és az OTP viszont erőre kapott. A Telekom 2,4 százalékot emelkedett, a Mol 0,8 százalékot erősödött, de még továbbra is a 11 000 forintos szint közelében maradt. Az OTP végül 1,4 százalékos pluszban fejezte be a napot, és az árfolyam ezzel együtt át is törte a 3 700 forintot (3735 forint). Igaz egyelőre messze nem mondhatjuk, hogy vége is a hektikus időknek, bőven jöhetnek még nagy árfolyam kilengések.
  • Ma ér véget majd a Fed kétnapos kamatdöntő ülése, ahol a várakozások szerint a jegybank nem fog módosítani az alapkamatokon. Fontos lehet továbbá, hogy mit mondanak a jövőbeli kamatpálya lehetséges irányáról. A piac feszült figyelemmel várja az esti fejleményeket, ami újabb muníciót adhat majd a piacon kereskedőknek.