Tovább estek az amerikai részvények

Vágólapra másolva!
Nem sikerült túl fényesre a tegnapi amerikai kereskedés, ismét mínuszokkal zártak a főbb indexek.
Vágólapra másolva!

USA: Folytatódott a lejtmenet

  • Tegnap sem volt jó napjuk az amerikai tőzsdéknek, ahol folytatódott az elmúlt napok lejtmenete. Az S&P 500 és a Dow Jones 0,6 százalékos, a Nasdaq 1 százalékos mínuszt szedett össze. A piacokra az ismét csökkenő olajár, valamint az ahhoz csatlakozott aranyár-esés helyezett nyomást a vártnál gyengébb New York-i Fed indexel együtt.
  • Az S&P 500 szektorai közül a közműcégek és a pénzügyi cégek részvényei voltak a legrosszabb formában. Az energiaipari vállalatok papírjai az olajár folytatódó esése ellenére viszonylag jól tartották magukat, és átlagosan 0,7 százalékos mínuszt szedtek össze. A legjobban teljesítő telekommunikációs szektor pedig stagnált.
  • Tovább csökken az olaj ára, a WTI tegnap 55 dollárig, a Brent 60,2 dollárig csúszott vissza, ami mindkét esetben új öt és féléves mélypontot jelent. Az olajon nem segített tegnap az Egyesült Arab Emáritusok energiaipari miniszterének azon nyilatkozata sem, mely szerint az OPEC még 40 dolláros olajár esetén sem fog módosítani a napi kitermelési kvótákon. Eközben a Bloomberg által összegyűjtött elemzői konszenzus szerint a szakértők jövőre 50 dolláros Brent árfolyamot várnak.
  • 12 milliárd dolláros új saját részvény visszavásárlási programot fogadott el tegnap a Boeing (NYSE) igazgatótanácsa. Az új programot a korábbi kifutása miatt szavazták meg, és a következő 2-3 évben fogja végrehajtani a vállalat. A vezetés ezen túl osztalékemelésről is döntött, a negyedéves osztalék mértéke 25 százalékkal fog emelkedni, és részvényenként 91 centet tesz majd ki. Ebből nagyjából 3 százalékos osztalékhozam adódik. A részvény piaczárás után 2,4 százalékos emelkedéssel reagált a kedvező hírekre.
  • Egy szingapúri befektetési vállalat, az Olam International vásárolja meg az Archer-Daniels-Midland (NYSE) kakaóbab-feldolgozó egységét 1,3 milliárd dollárért. Az ADM más szektorokban való terjeszkedéshez kívánja felhasználni a befolyó összeget.

ÁZSIA: A gyenge adat sem zavarja Kínát

  • A vártnál gyengébb makroadat érkezett a kínai feldolgozóiparból. Az HSBC decemberi menedzserindexe ugyanis 49,5 pontra esett vissza (várt: 49,8 pont), ami már a szektor aktivitásának zsugorodásáról árulkodott. Ez héthavi mélypontnak felelt meg.
  • A gyenge adat ellenére a kínai Shanghai Composite 2,3 százalékot ugrott, amivel folytatja az elmúlt hetekben mutatott remek teljesítményét. Eközben a többi piacon folytatódik a lejtmenet, és 0,7-2 százalékos mínuszok láthatóak.