Vágólapra másolva!
Nagy zuhanást mutat a BUX index az orosz válsággal kapcsolatos félelmek kiéleződése után. A hazai blue-chipek közül a Mol közel 6 éves mélyponton járt, de a Richter, az OTP és a Magyar Telekom részvényeseinek is fájhat a fejük.
Vágólapra másolva!

13:55 - Szétütik a magyar tőzsdét!

  • Hatalmas mínuszokat mutat a BUX index, már 5,2 százalékos mínuszban jár az index, köszönhetően az orosz helyzettel kapcsolatos aggodalmaknak. A BUX ezzel 16 000 pont alatt jár, miközben a forgalom már bőven az átlag felett, 13,4 milliárd forintnál jár.
  • A rubel jelentős esést mutat ma még a brutális kamatemelés mellett is, 72 közelében jár az USDRUB árfolyama. A feltörekvő piaci devizákkal szembeni válságos hangulatot jól érzékelteti, hogy a török líra is jelentősen esik, miközben a forint az euróval szemben 313 közelében jár, és a dollárral szemben is a 250-es szintet nézegeti.
  • A blue-chipek közül az OTP mutatja a legnagyobb esést, 7 százalékot ütöttek a bankpapíron, javarészt az orosz és ukrán kitettségei miatt. Az OTP mérlegfőösszegének 8 százalékát teszi ki az orosz egység, az árfolyam pedig már 3 700 forint alatt jár. Utoljára március közepén volt ennyire alacsony szinten az OTP árfolyama.
  • A Richter is hatalmas pofonba szalad ma bele, 5 százalékos mínuszban jár az árfolyam, és a 3 500 forintos szinttel harcol. Ezzel együtt a reggeli profit warning után nem süllyedt tovább érdemben a papír, továbbra is a márciusi mélypontok közelében ingadozik.
  • A Mol is hatalmas mínuszt mutat a mai kereskedésben, 10 600 forinton is megfordult a papír, jelenleg pedig 3,7 százalékos esésével 11 000 forint közelében található. Utoljára ennyire alacsony szinten 2009 áprilisában, a pénzügyi válság legsötétebb napjaiban járt az árfolyam, ami jól érzékelteti az orosz helyzet súlyosságát.
  • Ebben a hangulatban a Magyar Telekom sem tud jól teljesíteni, újabb 3 százalékos mínuszt mutat ma, és 332 forinton is megfordult délelőtt. Ez jókora esés a pár napja mutatott 355 forintos szinthez képest.
  • A nemzetközi piacokon sem túlságosan rózsás a hangulat, valamennyi fontosabb tőzsdeindex mínuszban található, a felülteljesítő DAX index is 0,8 százalékkal esik. Az amerikai piacokon nyitáskor is mínuszok várhatóak, 0,5-0,6 százalékos esésekkel kezdhetik majd meg a kereskedést.
  • A rendkívül negatív hangulatban az arany árfolyama ismét 1 200 dollár felett jár, jelenleg 1215 dollárnál mozog a nemesfém. A Brent közbne 89 dollár alatt, míg a WTI árfolyama 54,3 dollár közelében mozog.

12:08 - Fokozódik az orosz helyzet

  • Ma felerősödhettek egy új feltörekvő piaci válság kialakulásával kapcsolatos félelmek a befektetők körében, miután a brutális, 650 bázispontos orosz kamatemelés sem tudja megállítani a rubel mélyrepülését. A rubel ugyanis folytatja mélyrepülését, az euróval és a dollárral szemben ma is új történelmi mélyponton mozog.
  • Ezzel egyre komolyabb az esélye, hogy Oroszország egy árfolyamválságba kezd belesodródni, ami az orosz gazdaságot is egyre mélyebbre ránthatja.
  • Ezzel párhuzamosan az olajár mélyrepülése is folytatódik, a WTI és a Brent is 2-2,5 százalékos mínuszban mozog, amivel új öt és féléves mélypontra kerültek. A WTI már 54,5 dollár alatt, a Brent pedig 60 alatt mozog. Az olajár esése pedig csak erősíti az olajfüggő Oroszország gazdaságának nagy visszaesésével kapcsolatos félelmeket.
  • Ezek az aggodalmak begyűrűztek a feltörekvő részvénypiacokra is. A magyar BUX index már 2,1 százalékkal zuhan, míg a cseh PX 1,3 százalékot veszített értékéből. Az orosz MICEX pedig közel 9 százalékos mínuszban is megfordult.
Forrás: Investor.hu

  • A hazai blue-chipek közül a piaci hangulatra kifejezetten érzékeny OTP 1,6 százalékkal esik (3895 forint), míg a Richterre a délelőtti profitwarning is nyomást helyez, és közel 5 százalékos mélyrepülést mutat. A Magyar Telekom pedig 2,3 százalékkal esik (335 forint).
  • Ugyanakkor a Mol 0,3 százalékkal erősödni tud a csökkenő olajárak ellenére, amiben az játszik szerepet, hogy befejeződött 3 termelő kút bekötése a Shaikan blokkban. Ez lehetővé teszi, hogy a Mol jelenlegi napi 23-25 ezer hordóegyenérték szintű termelése napi 40 ezer hordóegyenérték szintre növekedjen.
  • A forint is gyengélkedik, és közel háromhavi mélypontra zuhant az euróval szemben.
  • Ezzel szemben az európai tőzsdéken viszonylag jó hangulat uralkodik, és 0,5-1,1 százalékos pluszban mozognak a részvényindexek. Egyedüli kivételt a spanyol IBEX jelent 0,2 százalékos csökkenésével.
Forrás: Investor.hu

  • Az európai piacokon a vártnál kedvezőbb makroadatok segítenek. A Markit által közzétett beszerzési menedzserindexek ugyanis többnyire a vártnál jobban sikerültek az eurózónában és Németországban.
  • Ezen túl a Zew gazdasági hangulatindex is kellemes meglepetést okozott, mely szerint a vártnál jobban javultak a gazdasági kilátások az eurózónában és Németországban. Az index decemberi értéke Németországban 34,9 pontra, az eurózónában 31,8 pontra ugrott.
Forrás: Investor.hu

Forrás: Investor.hu