Megmaradnak az alapítványi iskolák

közétkeztetés, menza
Kecskemét, 2014. november 28. Diákok a Kecskeméti Vásárhelyi Pál Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola ebédlőjében 2014. november 28-án, ahol az új előírásoknak megfelelően elkészített menüt kaptak a gyerekek. Jövő éve január 1-jétől életbe lép az új közétkeztetési rendelet, amely szabályozza a só, cukor, maximális mennyiségét a közétkeztetésben, továbbá több zöldség, gyümölcs és hús lesz a menükben. MTI Fotó: Ujvári Sándor
Vágólapra másolva!
Nem kell jövőre bezárni az alapítványi iskolák felét, mert a 2015-ös költségvetésben az alapítványi iskolákban dolgozók átlagbérét 100 százalékban támogatja a kormányzat.
Vágólapra másolva!

Eltévedtünk a jogalkotás útvesztőiben, ezért írtunk hétfőn levelet az országgyűlési képviselőknek, hogy ne szavazzák meg a költségvetést – mondta az Origónak Horn György, az Alapítványi és Magániskolák Egyesületének elnöke.

Kétségbeestek

Vasárnap este még úgy tudtuk, hogy a civil és alapítványi iskolákban dolgozók fizetését 2015-től a költségvetés csak nagyon kis mértékben támogatja. Hétfőn azonban kiderült, hogy Kucsák László fideszes országgyűlési képviselő benyújtott egy módosító indítványt – mondta Horn György. Minden marad a régiben és az alapítványi iskolákban dolgozó tanárok fizetését 2015-től is 100 százalékban támogatja a költségvetés.

2015-ben még támogatják az alapítványi iskolákat Forrás: MTI/Ujvári Sándor

Az EMMI helyretette

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Köznevelésért Felelős Államtitkársága hétfőn azt írta: "Az alapítványi iskolák esetében a Köznevelésért Felelős Államtitkárság vezetőivel történt tárgyalásoknak megfelelőn jövőre is fennmarad a jelenlegi 100 százalékos átlagbér alapú támogatás. Feltételezzük, hogy a félreértést az okozhatta, hogy a Magyarország 2015. évi központi költségvetéséről szóló T/1794. számú törvényjavaslat indokolásában benne maradt a magániskolák állami támogatásának csökkentésére irányuló szöveges kitétel – de ez technikailag nem is lehet másképp, hiszen törvényjavaslat indokoláshoz nem lehet módosító javaslatot benyújtani, hanem csak a normaszöveghez. A módosító indítvány benyújtásra is került, amiben kiemelik, „civil, illetve közhasznú szervezetek (pl. alapítvány, egyesület, nonprofit kft.) által fenntartott köznevelési intézmények működéséhez hozzájáruló átlagbér alapú támogatás 2015 szeptemberétől is 100 százalékban illeti meg az érintetteket.”

25 éve van Magyarországon alapítványi oktatás Forrás: MTI/Ujvári Sándor

Újabb egyeztetés kell

Horn György szerint jó hír, hogy a kormány tartotta magát ahhoz a megállapodáshoz, amit az Alapítványi és Magániskolák Egyesülete és Balog Zoltán között novemberben. Ugyanakkor hozzátette: bizonytalanságot érez, hogy mi lesz majd 2016-tól. Ezért kiemelte, mindenképpen egyeztetést kezdeményeznek az Emberi Erőforrások Minisztériumával, hogy 2016-tól marad-e az alapítványi iskolák kormányzati támogatása vagy sem.

Elitképzés vs. speciális oktatás

Magyarországon 25 éve létezik alapítványi oktatás. 2013-as adatok szerint 280 ezer diák tanul 750 nem állami és nem egyházi fenntartású közoktatási intézmény 2664 telephelyén. Ezekben az iskolákban 10147 pedagógus tanít, és még közel 3000 egyéb munkavállaló dolgozik.

A sérült, tanulási nehézségekkel küzdő gyerekek többsége is alapítványi iskolába jár Forrás: Thinkstock

Az alapítványi iskolák a magyar társadalom két szélére helyeződnek. Az egyik véglet az elitképzés, ilyen iskolákba a tehetősebb szülők gyerekei járnak. A másik véglet pedig a speciális esetek, ahol sérült vagy tanulási nehézségekkel küzdő gyerekek tanítása zajlik.