Kamatemeléssel mentették meg a rubelt

vlagyimir putyin orosz elnök, kreml, moszkva
Russia's President Vladimir Putin chairs a Security Council meeting in the Kremlin in Moscow, on July 22, 2014. Putin promised today to do everything possible to influence pro-Russian separatists in eastern Ukraine and help ensure a full probe into the Malaysia Airlines crash last week. AFP PHOTO/ RIA-NOVOSTI/ POOL/ MIKHAIL KLIMENTYEV
Vágólapra másolva!
Drasztikus mértékű kamatemelést jelentett be hétfő este az orosz jegybank a rubel árfolyamának védelmére és az infláció megfékezése érdekében: keddtől az eddigi 10,5 százalék helyett 17 százalék az irányadó kamat.
Vágólapra másolva!

A kamatemelést az után jelentette be az intézmény, hogy ismét soha nem látott mélységbe zuhant az orosz fizetőeszköz árfolyama: a dollárt 67 rubel felett is jegyezték hétfőn.

Nagyot zuhant a rubel árfolyama Forrás: AFP/Mikhail Klimentyev

Az orosz jegybank előző kamatemelése - az eddigi 10,5 százalék péntektől volt érvényben - a várttal ellentétes hatást váltott ki, a rubel árfolyama tovább süllyedt.

A hétfő esti bejelentést követően azonban a rubel árfolyama javult a dollárral szemben. A rubel értékét a folytatódó tőkekivonás, az ukrán válság miatt Oroszországra kivetett szankciók és az olajárak csökkenése ássa alá.