Megütötték a forintot

Vágólapra másolva!
Két és félhavi mélypontra zuhant a forint az euróval szemben, miután a magyar fizetőeszközt is magával ragadta a feltörekvő piaci devizák piacán tapasztalható látványos befektetői elfordulás.
Vágólapra másolva!
  • Gyengülésnek indult kora délelőtt a forint, melynek euróval szembeni árfolyama már a 312-es szint fölött mozog. Ez két és félhavi forintmélypontnak számít, mivel legutóbb szeptember végén járt ilyen magasságokban a jegyzés.
  • A dollárral szemben is gyengül a forint, és az árfolyam már 249,5 körül jár.
  • A forint esésében több tényező játszik szerepet. Ahogy a hétvégén is felhívtuk rá a figyelmet, a forint fontos szinteket tört át, mivel az elmúlt hetek 305-307-es sávjából felfelé tört ki az árfolyam, ami után az 50 napos és a 200 napos mozgóátlag sem tudta megállítani az esését. Ez pedig megnyitotta a teret a további forintgyengülés irányába.
  • A forint gyengülését egyelőre a 312-es szint sem tudta megfékezni, így a 313-314-es szintekig gyakorlatilag szabad az út, a magyar deviza esését csak ezek támaszok állíthatnák meg a következő körben.
EURHUF napi grafikon Forrás: AmiBroker, Investor.hu

  • Ezen túl általános befektetői elfordulás látszik ma a feltörekvő piaci devizák felől, és ez a hullám az ide sorolt forintot is magával ragadja. A leggyengébb láncszem ma is az orosz rubel, melynek elmúlt hetekben mutatott mélyrepülését csak egy rövid ideig tudta megállítani a mai brutális mértékű orosz kamatemelés. Az euróval szemben már 2,6 százalékot, a dollárral szemben pedig 1,7 százalékot veszített értékéből az orosz fizetőeszköz az elmúlt egy napban.
  • A forint pedig kifejezetten gyengének tűnik ebben az eladói hullámban, mivel a feltörekvő piaci devizák közül a harmadik leggyengébben teljesítő devizának számít az orosz rubel és az indiai rúpia mögött.
Forrás: Investor.hu

  • Mint ismert, az orosz jegybank 10,5 százalékról 17 százalékra emelte az alapkamatot a rubel mélyrepülésének megállítására. Azonban ez a hatalmas kamatemelés sem bizonyult elegendőnek, a rubel ugyanis már ismét történelmi mélyponton mozog az euróval és a dollárral szemben.
  • Ezzel pedig úgy tűnik, hogy Oroszország lassan egy árfolyamválságba kezd belesodródni, és most a befektetők attól tarthatnak, hogy ez a krízis magával sodorhatja a többi feltörekvő piaci devizát is. Emiatt nem alaptalanok azok a félelmek sem, hogy ha súlyosbodik az orosz helyzet, akkor az 1997-es feltörekvő piaci válság megismétlődése is elképzelhető. Ezen félelmek kiújulására egyébként év elején is volt példa.
Euró/rubel napi grafikon Forrás: AmiBroker, Investor.hu