Mi van a kertben? 30 tonna fémhulladék

fémhulladék, lom, lakóház
A két fogás értéke 7 millió forint körül van.
Vágólapra másolva!
Nagy mennyiségű fémhulladékot foglalt le a NAV egy furgonban és egy budapesti lakóház kertjében. Eljárás indult, a várható bírság 21 millió forint fölött lesz.
Vágólapra másolva!

A pénzügyőrök 620 kilogramm fémhulladékot foglaltak le egy furgon rakteréből, és 30 tonnát egy budapesti családi ház kertjéből - áll a NAV közleményében.

Festékes és oldószeres dobozok

A furgonban nagy mennyiségű festékes és oldószeres dobozokat, flakonokat találtak a pénzügyőrök. A sofőr azt mondta, hogy el akarta adni őket, mint lemezhulladékot, de eredetüket nem tudta igazolni, így megszegte a fémkereskedelmi törvényt.

A két fogás értéke 7 millió forint körül van Forrás: Nemzeti Adó- és Vámhivatal

Évek óta gyűjti a rokonaitól

Annak a budapesti lakóháznak a tulajdonosa sem tudta igazolni a hulladék eredetét, akinek kertjében és különféle tároló helyiségeiben 30 tonna fémhulladékot talált a NAV. A tulajdonos azt mondta, hogy évek óta gyűjti őket a rokonaitól és a ház előtt megálló autósoktól. Később szétbontja, és fémkereskedőknek értékesíti a hulladékot, mindezt engedély nélkül.

Közigazgatási eljárás indult

A két fogás értéke 7 millió forint körül van. Az ügyekben közigazgatási eljárás indult, a bírság várhatóan 21 millió forint fölött lesz.

A hulladéktörvény alapján a lomizás lopásnak minősül Forrás: Nemzeti Adó- és Vámhivatal

A hulladéktörvény szerint a lomizás lopásnak minősül, így ebben az esetben is a rendőrség vizsgálja a megtalált fémhulladék eredetét.