Nyert a Mol az INA-val szemben

ártábla autópálya benzinkút KÖZLEKEDÉSI ESZKÖZ KÖZLEKEDÉSI LÉTESÍTMÉNY személyautó Novi Marof, 2011. június 30.
INA-benzinkút a horvátországi A4-es autópálya Magyarország felé vezető oldalán, Novi Marof közelében. A Vjesnik című zágrábi napilap internetes
Novi Marof, 2011. június 30. INA-benzinkút a horvátországi A4-es autópálya Magyarország felé vezető oldalán, Novi Marof közelében. A Vjesnik című zágrábi napilap internetes honlapja szerint a horvát kormány esetleg megvizsgálja annak lehetőségét, hogy felmondják a korábbi kormány és a Mol közötti, az INA többségi részesedéséről szóló szerződést. MTI Fotó: Varga György
Vágólapra másolva!
A washingtoni választott bíróság határozata szerint a Mol Nyrt. megnyerte Horvátországgal szemben az első jogi csatát. Lehet, hogy Horvátországnak vissza kell vásárolnia az INA veszteséges gázágazatát? – írta a Jutarnji List horvát napilap.
Vágólapra másolva!

A nemzetközi választott bíróság Washingtonban meghozta első döntését abban az eljárásban, amelyet a Mol indított Horvátország ellen 2012 végén az ottani befektetéseinek védelmében.

Hernádi Zsolt, a Mol vezérigazgatója a pótmagánvádas eljárásban indult pere tárgyalásán Fotó: Mudra László - Origo

A Mol azért fordult Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központjához (ICSID), mert a zágrábi kormány nem teljesítette bizonyos szerződéses kötelezettségeit és vállalásait. A Mol szerződésszegéssel vádolta meg Horvátországot, amiért az a 2009-ben aláírt megállapodással ellentétben nem vásárolta ki az INA-ból a veszteséges gázüzletágat. A döntőbíróság az eljárás során nem fogadta el Horvátország panaszait.

Zágráb időt nyert

A lapértesülések szerint a panaszok elutasítása nem végleges. A horvát kormányhoz közel álló források azt állítják, a zágrábi kabinet elégedett a fejleményekkel. A panaszok beadásával időt nyertek – magyarázták a források, és ezt az időt nagyon jól kihasználták.

A Mol megnyerte az első jogi csatát Forrás: MTI/Varga György


"Nem kudarcként éltük meg a döntést, hanem nagyon elégedettek vagyunk a fejleményekkel" – mondta a Jutarnji Listnek az ügyben jól tájékozott forrás. Az első forduló eredménye ellenére a panaszok beadásának ideje alatt sikerült előnyt szereznünk a Mollal szemben – hangoztatta.

Hozzátette: amikor a Mol eljárást indított Horvátországgal szemben, az váratlanul érte a kormányt, de időközben Horvátországnak sikerült több fontos munkát is elvégeznie. A szerződésben, amelyet még a Sanader-kormánnyal írt alá 2009-ben a Mol, az állt, hogy a horvát kormány visszavásárolja az Okoli föld alatti gáztározókat – amit meg is tett –, de nem vette át a gázüzletágat, amely szintén részét képezte a szerződésnek.

Jadranka Kosor kormánya 2010-ben már elállt a gázüzletág visszavásárlásától. A lap szerint azért, mert Sanader utódja rájött, hogy az ügylet gyanús körülmények között köttetett, és felettébb káros Horvátországra nézve.